Ode FAP u namensku

Radnici FAP i dalje traže ispunjenje zahteva.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.12.2016.

12:51

Ode FAP u namensku
Foto: Ministarstvo odbrane, ilustracija

Prošle nedelje, u sredu je, posle protesta radnika FAP održan sastanak u Vladi Srbije kako bi se našlo rešenje i utvrdili novi rokovi za ispunjavanje dogovorenih obaveza države, pribojske Opštine i fabrike prema radnicima koji su u maju sporazumno prekinuli radni odnos, uz prihvatanje socijalnog programa.

Sastanku su prisustvovali predstavnici radničkog udruženja "Radnik nije rob", Ministarstva privrede, Vojske Srbije, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i narodni poslanik iz Priboja Krsto Janjušević. Predstavnici radnika su na sastanku rekli da njihovi zahtevi nisu političke prirode i da su imali korektnu saradnju sa lokalnom samoupravom, a kao razloge svog nezadovoljstva izneli su odbijanje trenutnog rukovodstva FAP da im poveže radni staž i isplati zaostale zarade, što je kako kažu, bilo naloženo zaključkom vlade.

Radnici su izneli i druge pritužbe na račun menadžmenta fabrike. Tvrde, pored ostalog, da direktori ne dolaze na posao, da su isplatili zarade sebi i svojim najbližim saradnicima, a ne i radnicima koji su zarade ostvarili, da su nezainteresovani za dalju sudbinu fabrike kao i da ne vode računa o kvalitetu proizvodnje. Predsedavajući sastanka, pomoćnik državnog sekretara za privredu Dragan Ugričić je rekao da su zahtevi radnika legitimni, a da prigovori na rad menadžmenta FAP treba uputiti na odgovarajuća mesta u ministarstva privrede i odbrane. Rekao je i da se ne slaže sa ulaskom radnika u upravnu zgradu i održavanje protesta u njoj.

Na kraju sastanka postignut je dogovor da rukovodstvo radnicima u skladu sa zaključcima vlade što hitnije poveže radni staž, a da Priboj do kraja 2016. svakom od radnika koji su napustili firmu isplati 100 evra po godini staža u vidu podsticajnih sredstava . Takođe je obećano da će 2,7 zaostalih plata Opština isplatiti do marta 2017. godine, a preostalih šest u narednom periodu. Predstavnici Vojske Srbije insistirali su da se zaostale zarade isplate pre nego što vojska preuzme upravljanje FAP-om.

Predsednik Rvović je posle sastanka izjavio za lokalnu televiziju da FAP neće otići u stečaj, da će sva dugovanja prema radnicima biti izmirena, a da će na proleće vojska preuzeti upravljanje nad ovom fabrikom koja će postati deo namenske industrije.

"Jedan od najvećih akcionara FAP-a biće i lokalna samouprava. Sa svom našom ljubavlju prema FAP-u on je ostao dužan oko 100 miliona evra. Vlada je našla načina da FAP oslobodi tog duga", rekao je Rvović i dodao da će preuzimanje FAP od strane Vojske biti moguće tek kada postane pravosnažno rešenje o Unapred pripremljenom planu reorganizacije.

"Fapovci" organizovani u udruženje "Radnik nije rob" prihvatili su zaključke sa sastanka i nove rokove uz upozorenje da će tužiti Opštinu i preduzeće ako oni ne budu ispoštovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: