Guverner: NBS = poverenje

Stabilnost i poverenje su prve asocijacije na NBS, ocenjuje u autorskom tekstu za srpsko izdanje magazina "Turning points" guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2016.

16:25

Guverner: NBS = poverenje
Foto: Tanjug

Kriza, najveća inflacija, istorijski minimum dinara, visoke kamate bili su ilustracija ekonomske slike Srbije 2012. godine.

Četiri godine kasnije, navodi Tabaković, cene i kurs su stabilni, referentna kamatna stopa na istorijskom minimumu, dinarski krediti nikada povoljniji, bankarski sektor stabilan i visoko likvidan, dinarska štednja građana tri puta viša u odnosu na kraj 2012, devizne rezerve sačuvane uprkos velikim turbulencijama na svetskom finansijskom tržištu.

"U Srbiji više niko ne mora da strepi i sa neizvesnošću gleda u kursnu listu, pitajući se koliko novca mora da izdvoji za izmirivanje obaveza indeksiranih u evrima. Građani ne strahuju da će im visoka inflacija umanjiti realnu vrednost zarada i penzija, a privrednici mogu da planiraju svoje poslovanje", navodi Tabaković.

Ocenjuje i da su postignutu političku i finansijsku stabilnost prepoznali i međunarodni investitori koji se ponovo vraćaju u Srbiju.

Tabaković navodi da 2012, kada je postala guverner, nije bilo lako prekinuti neodrživu ekonomsku politiku zasnovanu na lažnoj slici o precenjenim prihodima i potcenjenim obavezama, te da je hrabrost Aleksandra Vučića po tom pitanju bila od neprocenjive koristi.

"Bio je to raskid sa politikom trošenja budućnosti unapred. Početak uspostavljanja neophodne ravnoteže i sklada", navodi Tabaković.

Guvernerka kaže da je inflacija u Srbiji u poslednje tri godine niska i stabilna, da se takve tendencije očekuju i ubuduće, te da je relativna stabilnost kursa dinara, koju je NBS očuvala uz minimalne troškove, jedan od faktora koji je opredelio kretanje inflacije na niskom nivou.

Situaciju upoređuje sa periodom od 2010. do 2012. godine, koji su obeležile česte i izražene oscilacije vrednosti dinara, navodeći da je slika u 2015. i 2016. potpuno drugačija.

"Uspeli smo da postignemo i očuvamo stabilnost, sa minimalnim troškovima i bitno drugačijim efektom", navela je Tabaković.

Dodaje i da je u poslednja 23 meseca NBS intervencijama povećala nivo deviznih rezervi za 370 miliona evra, da su povećane i rezerve u zlatu.

Podseća i da referentna kamatna stopa sada iznosi četiri odsto, što je, kako kaže, istorijski minimum i istovremeno najniži nivo od uvođenja režima inflacionog targetiranja.

NBS je time omogućila snažan pad kamata na dinarske kredite, takođe na najniže nivoe, a povoljniji stambeni krediti u dinarima po stopama ispod pet odsto potvrda su dobrih rezultata monetarne politike i procesa makroekonomske stabilizacije zemlje, ističe guverner centralne banke.

Dodaje da je bankarski sistem u Srbiji stabilan i visoko likvidan i podseća da jedna od pet najvećih banaka u svetu, Bank of China, dolazi u Srbiju gde će biti njena centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu.

Tabaković dodaje da su rezultati vidljivi i kod rešavanja pitanja problematičnih kredita, što je jedan od prioriteta NBS.

Ističe i da je princip dogovora umesto poslušnosti definicija odnosa, pa i odnosa MMF-a i Srbije, kroz aranžman iz predostrožnosti, što podrazumeva i poštovanje pravila ponašanja u društvu.

Govoreći o tome šta nas čeka u budućnosti, Tabaković, uz ocenu da su sve glasnija upozorenja da su finansijska trzišta postala kazina, kaže da su rezultat smenjivanja mirnih i turbulentnih perioda nestalna tržišta kapitala, više kreditne marže, jači dolar i niže dugoročne kamatne stope.

Svedoci smo, navodi ona, globalnih trendova finansijalizacije poslovnih tržišta gde su poslovni subjekti podsticani da kupuju svoje rivale umesto da im konkurišu ili da jeftinim novcem kupuju sopstvene akcije umesto da ulažu u proizvodne procese.

Tabaković navodi da su globalna kretanja takva da prete da unište štednju, investicije i na kraju ekonomski rast, te ističe da je na Srbiji da pronađe sopstvene odbrambene mehanizme i sačuva se od tih "trendova", uz očuvanje postignute stabilnosti i uzajamnog poverenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: