"Nisu verovali da možemo brod pomeriti, a sad..."

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da su ispunjena sva obećanja iz njegovog ekspozea od pre dve i po godine i da je na to ponosan.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.12.2016.

13:41

Foto: Tanjug

"Udahnuli smo život građevinskoj industriji, pokrenuli projekte koji su decenijama stajali u fioci. Ponosan sam što sam pre nekoliko dana stajao na desetom spratu stambene kule 'Beograda na vodi', jer znam da mnogi nisu verovali da jedan brod možemo da pomerimo, a kamoli da raščistimo celu lokaciju i da počnemo da gradimo", rekao je Mali.

Kako je rekao, veliki deo napora gradske vlasti u prethodne tri godine odnosio se na saniranje štete koju su napravili oni koji su ranije vodili Beograd, „sa podzemnim kontejnerima, replikom Terazija, pazl gradovima koji su propale investicije".

"Mi danas nemamo, niti želimo da imamo imaginarne ’pazl’ gradove, već smo se izborili za stvarna gradilišta Ikee, Hiltona, Beograda na vodi. Aktivirali smo lokacije poput Borče, Palilule, Rakovice, otvorili Dom zdravlja u Jajincima, dva nova vrtića...", kazao je Mali.

Dodao je da mu je drago što su građani prepoznali rezultate rada nadležnih i ponovo ukazali poverenje SNS na aprilskim izborima, koja je pobedila na 15 od 17 gradskih opština.

"To je nezapamćeno dobar rezultat, ali i obaveza da nastavimo dalje još jačim tempom, a mi vam obećavamo da ćemo opravdati vaše poverenje", poručio je gradonačelnik.

"Beograd će imati stabilne javne finansije"

Mali je rekao da su Beogradu konsolidovane javne finansije, ostvarene su uštede, unapređen sistem socijalne zaštite, a značajna sredstva uložena su u izgradnju novih i obnovu postojećih zdravstvenih ustanova.

Posebno je istakao da je „Mudis“ dodelio gradu kreditni rejting B1 sa pozitivnim ishodom, koji je jednak kreditnom rejtningu Srbije, što je i najveći mogući rejting u tom slučaju.

"Danas se već lakše diše, ali mogu da kažem da će na kraju sledeće godine Beograd imati stabilne javne finansije", istakao je Mali na predstavljanju rezultata rada Gradske uprave, u Obrenovcu.

On je rekao da je ovogodišnja ušteda samo na centralizovanim javnim nabavkama 700 miliona dinara, što je trostruko više u odnosu na 2015. godinu.

"Kada smo preuzeli grad zatekli smo preko 1,1 milijardu evra dugova, 14 milijardi dinara dospelih, a neplaćenih obaveza, koje smo naknadno otkrili u budžetu, uz rekordni budžetski deficit od 20 odsto", rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da su javna preduzeća uspešno poslovala ove godine, a svoju zaradu ulagala u nove investicije za još bolje i i kvalitetnije usluge.

"Nakon što sledeće godine budemo vratili 72 miliona evra duga imaćemo potpuno stabilne javne finansije i dobar osnov za još veće investicije. Napravili smo veliki korak napred, ali još veći koraci tek slede“, podvukao je Mali.

Mali je ponovio da će do sredine sledeće godine početi da se gradi Autobuska stanica u Bloku 42, kao i da je ove godine urađen SMART plan saobraćaja grada, koji je odredio kuda treba da prođu prve dve linije metroa.

"Beograd ne može bez metroa, a mi na njegovu izgradnju gledamo kao na investiciju, koja će razviti neke nove delove grada“, rekao je Mali.

U gradu se širi pešačka zona, započeta je rekonstrukcija trga Slavija, a za sledeću godinu planirana je i rekonstrukcija Ruzveltove ulice, Trga Republike, Terazijskog platoa, Karađorđeve ulice, uz restauraciju fasada, naveo je Mali.

Grad, dodao je, ozbiljno radi na nekoliko projekata koji će biti realizovani kroz javna-privatna partnerstva.

Mali je ocenio i da je ove godine značajno unapređen sistem socijalne zaštite u gradu, 60 novih korisnika je obuhvaćeno uslugom lični pratilac deteta, a prvi put grad pruža usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom.

Gradonačelnik je posebno naglasio da se sve obaveze isplaćuju korisnicima na vreme, da su obnovljeni i prošireni kapaciteti za dnevne boravke za decu sa smetnjama u razvoju na Čukarici i Rakovici.

Zahvalivši penzionerima na razumevanju za sprovedene reforme, Mali je rekao da su otvoreni novi i renovirani postojeći klubovi za stare, ali i najavio adaptaciju Prihvatilišta za decu sa ulice sledeće godine.

Kada je reč o zdravtsvu, Mali je napomenuo da je ove godine uloženo 238 miliona dinara u održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zdravstvenih ustanova i nabavku savremene opreme i vozila.

Otvoreno je nekoliko novih ambulanti, a 2017. godine sledi izgradnja Doma zdravlja u Borči. Takođe, otvoreni su novi vrtići i radi se na rešavanju problema nedostatka mesta u vrtićima.

Prema njegovim rečima, ove godine mnogo je uloženo u unapređenje ponude iz oblasti kulture, a svih 11 stalnih manifestacija, među kojima FEST, BELEF, BEMUS, Džez festival, Sajam knjiga, bile su, kako je rekao, bolje nego ikada.

Grad se sprema i za domaćinstvo Evropskog atletskog prvenstva u dvorani naredne i Završnog turnira Evrolige 2018. godine, istakao je Mali, podsećajući da su ovu godinu obeležila Evropskog prvenstva u vaterpolu i futsalu, uz otvaranje stadiona Tašmajdan.

Mali je ukazao i da je ove godine intenzivirana međunarodna saradnja sa drugim gradovima, kroz koju se Beograd ponovo pozicionira kao ključna evropska metropola.

"Sledeće godine idemo korak dalje. U u septembru će biti održani ’Dani Pekinga’, ’Dani Teherana’ i ’Dani Minska’ u Beogradu, kao i ’Dani Beograda’ u Moskvi, a nameravamo da uspostavimo čvršće odnose sa Seulom i Buenos Ajresom“, rekao je Mali.

Navodeći da se sa građanima sastaje svake nedelje, Mali je rekao da su ove godine rešeni brojni problemi, od nabavljanja „guseničara“ za dečka koji deset godina nije izašao iz kuće, do postavljanja ležećih policajaca na neke lokacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: