Bili pred stečajem, sada se vraćaju u Rusiju

Radnici kompanije "Novkabel" imaće posla i u zimskom periodu, kada je tražnja za njihovim proizvodima, inače, manja.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 22.12.2016.

09:51

Bili pred stečajem, sada se vraćaju u Rusiju
Foto: Thinkstock

Novosadska fabrika plasiraće proizvode u Rusiju kroz nove poslovne aranžmane, vredne pet miliona evra, a u izgledu je, kako je "Novostima" potvrdio direktor Zoran Stanojević, da dobiju udeo i u velikim infrastrukturnim projektima na ovom velikom tržištu, vrednom skoro 200 miliona evra.

"Novkabelu" je, inače, do pre nešto više od mesec dana pretila ozbiljna opasnost od stečaja, ali je opasnost otklonjena posle usvajanja UPPR-a i dogovora sa najvećim poveriocima, Elektroprivredom Srbije i Srbijagasom, o reprogramu dugova.

“Sada nam predstoji samo da što bolje radimo, jer bi već u januaru trebalo da kupcima krenu prve količine kablova”, ističe Stanojević.

Izvoz u Rusiju je i do sada bio važan, ali posle posete našeg tima tamošnjim partnerima, povratili smo poverenje i ušli među tri kompanije, koje distribuiraju kablove za velike infrastrukturne projekte, čija se vrednost meri milijardama evra. Važno je napomenuti da smo jedina strana kompanija, koja je u tome uspela.

"Novkabelu" sada predstoji da posluje tržišno i da se na što bolji način pripremi za predstojeći zimski period, ali i ozbiljne izvozne izazove.

“Moramo da ostvarimo značajne uštede, kako bi fabrika preživela. U tom pravcu ide i plan o smanjenju asortimana proizvoda, kako bismo zadržali samo one koji donose dobitak. Smanjićemo proizvodnju na pedesetak, a time i troškove”, ocenjuje Stanojević.

Poslovodstvo "Novkabela" je sa velikim poveriocima, i Srbijagasom, dogovorilo reprogram dugovanja, pa je deo za utrošenu struju od 20 miliona dinara, već, uplaćen Elektroprivredi Srbije, a preostalih 60 miliona otplatiće za deset meseci. Srbijagasu je uplaćeno 4,6 miliona dinara, a u sledećih pola godine biće otplaćeno još pet miliona duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: