Rotacija inspektora, "češljaju" tuđe okruge

Inspektori su tokom nadzora u oblasti radnih odnosa u Zlatiborskom okrugu otkrili da je 70 osoba radilo "na crno".

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.12.2016.

14:26

Rotacija inspektora,
Foto: Thinkstock

Nakon pojačanih nadzora kod poslodavaca u Mačvanskom, Kolubarskom i Rasinskom upravnom okrugu, Inspektorat za rad je organizovao vanredne inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu kod 193 poslodavaca na teritoriji Zlatiborskog okruga, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Nadzori su vršeni u Užicu, Požegi, Arilju, Kosjeriću, Bajinoj Bašti, Čajetini, Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju.

Od ukupno 419 radno angažovanih lica, koliko je bilo obuhvaćeno ovim nadzorima, utvrđeno je da je 70 osoba radilo „na crno” (oko 17%), jer sa njima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Neprijavljeni radnici su zatečeni kod ukupno 45 poslodavaca, a čak 40 zatečeno je kod poslodavaca u Arilju i Prijepolju. Najviše lica na radu „na crno” zatečeno je kod poslodavaca u Arilju koji se bave proizvodnjom odevnih predmeta: kod jednog poslodavca 12, kod drugog šest i kod trećeg četiri osobe.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori rada su podneli 34 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli pet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspektori rada su izdali i četiri prekršajna naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija rada je donela i 43 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, kao i 47 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspektori rada su doneli i 12 rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad.

U ovim nadzorima, otkriveno je i pet neregistrovanih subjekata (dve neregistrovane trgovinske radnje u Sjenici i na Zlatiboru, neregistrovani ugostiteljski objekat u Požegi i neregistrovana krojačka radnja i frizerski salon u Bajinoj Bašti). Pored fizičkog lica koje nije registrovalo delatnost, inspektori rada su kod neregistrovanih subjekata zatekli još i četiri radnika „na crno”.

Inspektori su odmah doneli pet rešenja, kojima su neregistrovanim subjektima naložili da bez odlaganja pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili su im dalje obavljanje delatnosti ili aktivnosti do ispunjenja propisanih uslova.

S obzirom na zatečeni broj neprijavljenih radnika, kao i na broj otkrivenih neregistrovanih subjekata, inspekcija rada će nastaviti sa vanrednim nadzorima kod poslodavaca na teritoriji cele Srbije u cilju suzbijanja sive ekonomije, a koji će biti organizovani i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, navodi se u saopštenju.

Ovi nadzori su vršeni po principu rotacije, što znači da su ih obavljali inspektori rada koji inače ne rade na teritorije Zlatiborskog upravnog okruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: