Vodu ćemo plaćati možda i prvom komšiji

Po novom zakonu o komunalnim delatnostima, vodu ćemo plaćati i privatnicima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2016.

17:14

Vodu ćemo plaćati možda i prvom komšiji
(Foto: Thinkstock.com)

Njima se otvara mogućnost da pružaju usluge kao koncesionari ili kroz javno-privatno partnerstvo.

Dok Vlada tvrdi da će novi zakon obezbediti kvalitetnije komunalne usluge, građani ipak imaju više poverenja u javna preduzeća.

Zašto nema vode? Zbog čega je radijator hladan? Kada će biti odneto smeće? Pitanja za koja bi ubuduće mogao da bude nadležan i vaš prvi komšija ako se odluči za komunalni biznis.

Došlo vreme da se država uskladi sa regulativom koja važi u Briselu i koju zahteva i Vašington - i privatnici treba da upravljaju komunalnim preduzećima, ali i da ih osnivaju.

Po novom zakonu o komunalnim delatnostima, građani Srbije će i sa privatnicima ugovarati isporuku vode, grejanja, odnošenje smeća, održavanje grobalja, puteva, javne rasvete, ulica i parkova. Od 15 komunalnih usluga, privatnici bi devet isporučivali kao koncesionari prirodnog bogatstva u javnoj svojini, a šest kao „ortaci” s državom na osnovu uloženog kapitala u zajedničkom preduzeću po modelu javno-privatnog partnerstva.

Stručnjaci kažu da su se Englezi opekli predajom energije u privatne ruke, a Belgijanci su imali loše iskustvo sa vodovodom. U Rumuniji i Bugarskoj je nekontrolisanim ulaskom privatnog kapitala, država izgubila kontrolu nad komunalnom infrastrukturom. Privatnik - pouzdan ili nepouzdan partner?

“Preti velika opasnost da dođe do velikih problema kroz izvesno vreme da dođe do nemogućnosti funkcionisanja tog sistema jer privatnici olako prihvate, gledaju da zarade, ne ulažu u održavanje, pa se kroz 5 godina konstatuje mreža u slabom stanju. Moraju se otvoriti četvoro oči kome to dati da li taj može da garantuje da će održavati i da postoji žestoka kontrola da se ne dozvoli da 4-5 godina radi a da nista ne ulaže i ne održava sisitem a naplaćuje visoku cenu to bi bila velika šteta”, kaže Mlađan Kovačević ekonomista.

Ministarka Mihajlović danas isuviše zauzeta za konkretna pitanja na ovu temu. Vlada tvrdi da je privatna konkurencija najbolji put ka kvalitetnijim komunalnim uslugama, a da u novom Zakonu o komunalnim delatnostima nema osnova po kome bi građani plaćali višu cenu od sadašnje.

Inače, opozicija je danas u skupštini još jednom bila glasna na temu da poslanici nemaju dovoljno vremena da se pripreme za raspravu. Zato je SDS odlučio da skrene pažnju javnosti tako što je na deo ovog zakona koji se odnosi na dimnjake podneo šaljiv amandman.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: