Cigarete ne čekaju Novu godinu - već poskupele

Mada se već danima najavljuju poskupljenja koja, zbog povećanja akciza, građane Srbije očekuju posle Nove godine, neke cigarete već su poskupele.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 17.12.2016.

12:24

Cigarete ne čekaju Novu godinu - već poskupele
(Foto: Thinkstock.com)

Kako prenosi novosadski Dnevnik, neke cigarete poskupele su i deset dinara po paklici.

Za sada novu cenu imaju neke cigarete koje proizvodi BAT Vranje, a da li će i ostali proizvođači krenuti njihovim putem i, videće se ovih dana.

Da podsetimo, najavljeno je da će naredne godine, zbog povećanja akciza, nekoliko dinara skuplji biti i kafa, slatkiši, kozmetika i uvozna alkoholna pića, dok će cigarete poskupljivati svakih šest meseci. Naime, Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama i uputila ga poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Do izmene tog zakonskog akta, kako je obrazloženo, mora doći zbog postepene harmonizacije akcizne politike sa standardima Evropske unije. To se posebno odnosi na oporezivanje cigareta, a sve u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duvanskih, pošto se na taj način obezbeđuje stabilniji priliv novca u republički budžet. U obrazloženju se navodi i da predložene izmene mogu dovesti do povećanja maloprodajne cene cigareta i kafa za krajnju potrošnju.

Tim zakonom predlaže se umereno povećanje specifične komponente akcize na cigarete kroz postepeno povećanje akciza da bi se u prihvatljivom roku dostigao minimalni nivo oporezivanja akcizom u EU od 90 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, odnosno minimum 1,8 evro po paklici. Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi 54 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene. U obrazloženju zakonskog predloga, Vlada Srbije ističe da te izmene, s jedne strane, ne bi trebalo da izazovu neželjene poremećaje na tržištu, a s druge, treba da obezbede proizvođačima i izvoznicima cigareta neophodnu predvidivost poslovnog okruženja.

Osim toga, propisivanjem povećanja specifične komponente akciza na cigarete svakih šest meseci stvoriće se uslovi za stabilnost prihoda od akciza na cigarete, s ozbirom na to da bi buyetski prihod u velikoj meri bio nezavisan od cenovne politike proizvođača cigareta, odnosno uvoznika. U isto vreme, tržište će se štititi od jeftinijih cigareta lošeg kvaliteta, čime se utiče na smanjenje potrošnje cigareta i sprovodi Okvirna konvencija o kontroli duvana.

Tim zakonom predlaže se da se od 1. januara 2018. godine na drugačiji način uredi i oporezivanje akcizom kafe, i to da se oporezuje i kafa koja se prerađuje, odnosno dorađuje na teritorije Srbije, a ne samo ona iz uvoza, čime će se izjednačiti položaj uvoznika kafe s domaćim proizvođačima i obezbediti jednaki uslovi za sve učesnike na tržištu. Promena akcizne politike za kafu trebalo bi da dovede do smanjenja nelegalnog prometa ovog proizvoda. Izmenama i dopunama Zakona o akcizama predlaže se da se niskoalkoholna pića, koja sadrže manje od pet procenata alkohola, ne obeležavaju kontrolnim akciznim makricama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: