Beogradska berza unapredila trgovanje

Beogradska berza je uvela dva unapređenja u trgovanje hartijama od vrednosti

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2016.

14:15

Beogradska berza unapredila trgovanje
Foto: Thinkstock

Na taj način će srpsko tržište kapitala harmonizovati sa standardima trgovanja i praksom razvijenih zemalja.

Kako se navodi u saopštenju, uveden je nalog sa posebnim uslovima izvršenja, koji investitorima omogućava da imaju veću slobodu prilikom formulisanja strategije i nastupa na tržištu, kao i da sam proces trgovanja više usklade sa sopstvenim potrebama i aktivnostima.

Klijentima se omogućava da nalozi koje ispostavljaju na Berzu imaju delimično vidljivu količinu (iceberg), kao i opciju da budu realizovani odmah u celosti ili poništeni (fill or kill), ili da budu realizovani u obimu koji je moguće realizovati samo u trenutku unošenja naloga, nakon čega se nalog povlači sa tržišta (immediate or cancel).

Od sredine decembra, kako se navodi u saopštenju, prvi put će biti uvedeno novo rešenje kojim se efikasnije regulišu značajne unutar-dnevne oscilacije u trgovanju akcijama - statička zona fluktuacije.

Taj model trgovanja omogućava aktiviranje posebnih procedura u toku trajanja trgovačkog dana kako bi se u slučaju većih pomeranja cena za pojedinačnu hartiju omogućilo efikasnije prilagođavanje tržišta novonastalim okolnostima.

U saopštenju da se očekuje da će i na ovaj način srpsko tržište kapitala unaprediti efikasnost i atraktivnost za investitore i druge učesnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: