Usvojen UPPR za Trajal, ne iznose detalje

Dokument UPPR za "Trajal korporaciju" koji je nedavno usvojen, predviđa da će to kruševačko preduzeće dugovanja vraćati tokom narednih 10 godina

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 10.12.2016.

12:24

Usvojen UPPR za Trajal, ne iznose detalje
Foto: Freeimages.com

Imaće dve godine grejs perioda, kao i da radi toga može da proda deo imovine koja nije neophodna za osnovnu delatnost, a da promene delatnosti i zatvaranja pogona neće biti.

Iako usvajanje "Trajalovog" UPPR-a znači da najmnogoljudnije preduzeće u Kruševcu, koje zaopošljava 1.150 radnika, dobija šansu da opstane, nadležni nisu danas želeli da govore o detaljima plana.

O tome kako će i koji deo dugovanja, koja su prema ranijim informacijama nadležnih iznosila oko 130 miliona evra, "Trajal" vraćati, nisu bili spremni da govore ni u poslovodstvu, niti u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, koja nadzire sprovođenje stečaja u toj fabrici.

Iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika agencija Beta je dobila informaciju da je UPPR usvojen te da dokument može da se nađe na sajtu Agencije za privredne registre.

U dokumentu od 115 strana, između ostalog, je navedeno da poveriocima, čija su potraživanja obezbeđena, "Trajal" tokom sprovođenja UPPR-a treba da isplati 21,65 miliona evra, a da obaveze za minimalne plate, koje se isplaćuju pre početka primene Plana, iznose oko 34 miliona dinara.

Poreski dug će biti reprogramiran na 60 meseci, vraća se oko 19 miliona dinara. Kod poverilaca u trećem isplatnom redu predviđen je otpust svih kamata na glavnicu kao i 70 odsto glavnog duga, što znači da su obaveze oko 186 miliona dinara.

Planom je obuhvaćena i konverzija o kojoj je Vlada Srbije, 11. oktobra donela Zaključak, a koja predviđa pretvaranje potraživanja državnih poverilaca u trajni ulog u kapitalu preduzeća.

Zaposleni su zadovoljni jer je UPPR usvojen i fabrika dobila priliku da opstane i radi, rekao je za Betu predsednik Samostalnog sindikata u "Trajalu" Milosav Vukojičić, koji takođe nije mogao da govori o detaljima ana.

"Trajal" koji je imao neuspešnu privatizaciju, do kraja maja je bio pod zaštitom države od naplate poverilaca, a pred istek tog roka podneo je nadležnima UPPR. Prema ranijim navodima poslovodstva preduzeće je imalo ugovorenu proizvodnju do kraja godine za sve četiri fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: