Petrović: Ponavlja se, opet firme prave dugove

Najveću opasnost za budžet, prema oceni Fiskalnog saveta, čine dugovi javnih i državnih preduzeća Srbijagasu i EPS-u.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

16:27

Petrović: Ponavlja se, opet firme prave dugove
Foto: Screenshot/B92

Ti dugovi se ove godine procenjuju na 15 do 20 milijardi dinara.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije rekao je gostujući u Kažiprstu B92, da je javni dug od 74 odsto BDP visok, ali da je dobra vest da je nakon dve godine konačno smanjen deficit što omogućava da počne i javni dug da se smanjuje.

Petrović međutim napominje da će to ići postepeno i da posledica toga jeste da će fiskalna konsolidacija trajajti još tri godine.

"To što nema reformi javnih preduzeća utiče na stvaranje troškova i mi sada u budžetu plaćamo ono što je napravljeno od 2010, i 2014. godine, minus otada čini 50 odsto sadašnjeg deficita", rekao je on. .

Prema njegovim rečima, u 2016. je ponovo otvoren taj proces da državna nereformisana preduzeća počinju da stvaraju dugove, ne plaćaju struju, gas...

"Možda nam sve to dođe na naplatu 2018. godinu i uspori fiskalizaciju".

Upozorava da se deo duga već prevalio.

"Već je napravljen dug u ovoj godini i priznato je nešto i za sledeću i očekuje se novi (subvencija za Bor). Mora se to rešiti, da se vidi šta može da opstane, šta da ozdravi, a dotle, da se jasno odvoji novac koji ide za to, da se vidi koliki je to tačno iznos", rekao je Petrović.

On kaže da je je jasno da nije lako zatvoriti toliko preduzeća, ali da se nešto mora rešiti kako se njihova dugovanja ne bi prelivala na budžet.

Petrović je pohvalio reforme u Železnici i kaže da je to jedno od ređih preduzeća gde se preduzimaju mere i gde se vidi neki napredak za razliku od EPS-a i Srbijagasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: