Berze i danas "pozdravljaju" odluku ECB-a

Akcije na svetskim berzama su uglavnom nastavile rast pošto su investitori ohrabreni odlukom Evropske centralne banke da produži svoj program otkupa obveznica.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

15:41

Berze i danas
Foto: Thinkstock

Južnokoreska berza je medju retkima koja je u crvenom pošto su južnokorejski poslanici izglasali opoziv predsednici Park Geun-Hje.

Britanski berzanski indeks FTSE 100 u plus od 0,1 odsto, francuski KAK-40 od 0,6 odsto, a nemački Daks od 0,2 odsto. Očekuje se i rast na početku današnjeg trgovanja na Vol stritu.

Evropska centralna banka je juče produžila program otkupa obveznica, takozvano kvantitativno popuštanje, kao što se očekivalo, pa će u banke evrozone biti pridodato preko 500 milijardi evra kako bi se ublažile neizvesnosti u Evropskoj uniji, oko usporavanja kineske privrede, podizanje referentne kamate u SAD ili uticaja novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa na svetsku trgovinu i privredu.

Japanski Nikei 225 je porastao 1,2 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,5 odsto, dok je hongkongški Hang Seng pao 0,4 odsto, a južnokorejski Kospi 0,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: