Vučković: Ako padnemo u iskušenje, eto novog JAT-a

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kaže da godinama prate stanje u javnim državnim preduzećima i upozoravaju na rizike.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

12:02

Vučković: Ako padnemo u iskušenje, eto novog JAT-a
Foto: Tanjug

“Ova 2016. nije donela povoljan zaokret u poslovanju javnih preduzeća. U ovoj godini to je bio direktan budžetski trošak od 20 milijardi dinara."

UPPR ovi nisu doneli gotovo nikakav napredak, ili nisu usvojeni ili se čak ni ne primenjuju. Ostaje da se vidi šta se tu dešava”, ističe Vučković.

Kako kaže, zabrinjava što i kada dobijete neki usvojeni plan, nema pridržavanja tog plana.

“Bor ne plaća nove obaveze nastale nakon usvajanja UPPR. Tako da jednostavno nema finansijske discipline kako je najavljivano”, kaže on.

Vučković dodaje i da Resavica takođe već godinu dana ništa ne rešava (niti optušta radnike, niti zatvara rudnik, niti je našla partnera) i dodaje da navodno postoji plan, pa ostaje da se vidi i šta će biti od toga.

“Kao da ne postoji spremnost da se neka od tih problematičnih preduzeća puste da idu u stečaj. Ne treba bežati od toga da su neka od tih preduzeća ekonomski mrtva”, zaključio je on.

Vučkovic kaže i da se prema podacima vidi da EPS i dalje toleriše neplaćanje struje, što se vidi na primeru RTB Bora, koji duguje za struju. Takođe, podseća da je za otpuštanje predviđeno "samo 2.000 ljudi uz uzdašne otpremnine"

On se osvrnuo i na Galeniku, za koju je Vlada navela da ima potencijalnih zainteresovanih, ali da su problem nagomilani dugovi, zbog toga, Vučković upozorava da država može pasti u iskušenje i preuzeti na sebe dugove Galenike, i tako bi se ponovio slučaj JAT-a.

"Dugovi državnih preduzeća bi u narednoj godini mogli da narastu do 300 miliona evra. Postoje i komercijalni dugovi tih preduzeća, pa Galenika ima 70 miliona evra i Vlada može doći u iskušenje da prilikom prodaje preuzme taj dug kao što je uradila i za Jat", rekao je on.

Naglasio je da reforme nisu dale rezultate ni u Srbijagasu jer i pored niske cene energenta ta firma ne može da naplati potraživanja.

Ipak, pohvalio je reforme u Železnicama.

"U Železnicama je otpušteno 3.000 radnika i zatvoreno 4.000 kilometara nefunkcionalne pruge, a to treba nastaviti i naredne godine", kazao je.

Predstavnici Fiskalnog saveta su na konferenciji za medije istakli da su najveća opasnost za budžet upravo dugovi javnih i državnih preduzeća prema Srbijagasu i EPS-u, koji se ove godine procenjuju na 15 do 20 milijardi dinara.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je stanje u javnom sektoru još nezadovoljavajuće i da postoje četiri opasnosti da se ne ostvari trajno smanjenje deficita u državnoj kasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: