Produžen rok za korišćenja ruskog kredita

Ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Čepurinu uručen je potpisani Protokol o izmenama sporazuma između vlada Srbije i Rusije

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 09.12.2016.

11:05

Produžen rok za korišćenja ruskog kredita
Foto: Tanjug

Reč je o sporazumu o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije iz 2013. godine, a uručila ga je ministarka građevinarstva, saobraćaja i inftrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je nakon potpisivanja kazala da se Protokolom produžava rok raspoloživosti ruskog kredita za modernizaciju srpske železnice do kraja 2021. godine, čime se omogućava da se svi projekti finansirani iz tog zajma u potpunosti realizuju.

Ona je navela da je ukupna vrednost ruskog kredita 800 miliona dolara, a da je učešće Srbije 140 miliona dolara.

Ministarka je ukazala da je Srbija do sada ugovorila poslove u vrednosti od 690 miliona dolara i da se očekuje da će do kraja ove godine biti povučeno 300 miliona dolara.

Prema rečima Mihajlović, vlada se obavezala da će platiti troškove kamata za nepovučeni deo tog novca, ali nije precizirala o kom iznosu je reč.

"Očekujemo da ruska strana ovaj dokument potpiše uskoro i da možemo da nastavimo sa radom na projektima modernizacije i rekonstrukcije infrastrukture" rekla je ona.

Prema rečima Mihajlović, najveći deo ovog kredita je avans koji se tiče pruge Beograd - Budimpesta, gde je jako zahtevan posao tunela iz vijadukta koji odvlači najveći deo novca.

Mihajlović je najavila da će vrednost novih projekata u drumskom i železničkom saobraćaju u Srbiji biti blizu četiri milijarde evra i pozvala ruske kompanije da učestvuju u njima.

Generalni direktor ruskih železnica RZ ZD International Sergej Pavlov kazao je da će se uložiti napori i da će ovaj protokol u roku od 10 dana potpisati i ruska strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: