NBS zadržala referentnu kamatu na 4%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od četiri odsto, saopštila je NBS.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.12.2016.

13:37

NBS zadržala referentnu kamatu na 4%
Foto: Tanjug

Po proceni Izvršnog odbora inflacija će ostati niska i stabilna i od početka naredne godine kretaće se u granicama cilja koji je tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

"Inflacija će se u granicama cilja naći zahvaljujući efektima prethodnog ublažavanja monetarne politike, rastu domaće tražnje, kao i postepenom oporavku svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner", istakla je NBS.

Ukazano je da će relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme delovati dezinflatorno.

"Na oprezno vođenje monetarne politike upućuje i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu", procenio je Izvršni odbor NBS i istakao da uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže doprinose boljim makroekonomskim izgledima privrede Srbije i povećavaju njenu otpornost na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 12. januara 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: