Master FON-a, pa postao šnajder iz dosade

Beograđanke obožavaju haljine koje u Balkanskoj ulici kreira "taze" ekonomista Lazar Čepić (27).

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 08.12.2016.

09:50

Master FON-a, pa postao šnajder iz dosade
Foto: Thinkstock

Mašinu kupio tek pre šest meseci, a sad proda gotovo svaki komad odeće koji sašije, pišu Večernje novosti.

Sedela sam za mašinom, šila sam...

Na tekst ove pesme prolaznike Balkanskom ulicom asociraće samo pogled na izlog radnje "Ofinger". Krzno, čipka, svila, torbice, ešarpe, haljine, a u sredini prostorije za mašinom sedi mladić i šije. Izlog svakog dana drugačiji, haljine pomalo neobične, pokoja i sa maskirnim šarama, sa karnerima, svetlucava, ili pak jarko crvena ...

A majstor Lazar Čepić (27) - ekonomista, "svež" master FON-a za upravljanje ljudskim resursima.

Šnajder Lazar u Beograd iz Pljevalja stigao je pre desetak godina na studije ekonomije. Završio sve u roku, a onda kao veliki zaljubljenik u "krpice", pre godinu dana rešio da otvori butik. Krojač je, pak, postao, tek pre šest meseci. I od tada, proda gotovo svaki komad koji sašije.

“I sad mi je čudno što su me mnogi obeshrabrivali, govorili mi kako je to mnogo teško, propitivali imam li nekog šnajdera u familiji. Smejali mi se kad sam kupio mašinu. Jednostavno, sve je počelo slučajno, iz dosade. Pre godinu dana otvorio sam butik garderobe koju nabavljam u Italiji. Bilo mi je, međutim, dosadno, satima sam sedeo u lokalu, pa sam pomislio - zašto sve to ne bih i sam sašio”, priča Lazar.

Kupio je mašinu i doneo je u butik. U Milanu nakupovao materijale koji su mu se dopali. Učio je šest meseci, uz "knjige" sa interneta, sugestije komšinice koja je nekada radila za čuvenu "Maks Maru", smišljajući i crtajući mustre bezbroj puta.

“Posle pola godine vežbe i pokušaja, savladao sam crtanje kroja, a onda je šivenje bilo najmanji problem. Sećam se da sam baš završio prvu haljinu i spustio je na tabure, kada je ušla mušterija i gotovo u trenu se zaletela baš prema njoj, crvenoj, sa nekoliko redova u karnerima. Opipala je, oduševila se, probala i odmah kupila”, priča naš sagovornik.

Ubrzo je napravio još nekoliko, pa par suknjica, nekoliko mantila, blejzera...

“Niko se nije iznenadio kada sam sa diplomom ekonomiste i masterom iz ove oblasti, ipak, odlučio da otvorim radnju garderobe i bavim se modom. Navikli su moji da odmalena vazda tražim pare za neko odelo, pa kad sam počeo da prodajem stvari, po koje odlazim u Italiju, niko se nije čudio”, priča Lazar.

A trgovina u Balkanskoj postala je sada već porodični biznis. Osim Lazara, u njoj rade i buduća supruga Nada Novaković, sa kojom čeka bebu i sestra Ana Borvić. Njih dve glavne su manekenke za Lazarove modele, a većina haljina odlično pristaje i trudnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: