Koliko nam je gorivo bilo jeftinije ove godine?

Udruženje naftnih kompanija Srbije zatražilo je promenu akcizne politike, uz ocenu da bi gorivo u Srbiji bilo još jeftinije da akciza nije povećana ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

12:37

Koliko nam je gorivo bilo jeftinije ove godine?
Foto: UNKS

Kako se navodi u saopštenju UNKS, u prvih deset meseci ove godine prosečne maloprodajne cene benzina su bile niže za oko 8, dizela za oko 10 i TNG-autogasa za oko 7 dinara po litri, od prošlogodišnjeg desetomesečnog proseka.

“Ne bi trebalo ispustiti iz vida da bi gorivo bilo još jeftinije da od 2016. nije povećana akciza: i to na dizel za 4 dinara po litri, benzin za 2 dinara i 50 para po litri i i TNG-autogas za dinar po kilogramu. S obzirom da je na taj način povećana i osnovica za obračun PDV-a i po tom osnovu je povećano državno učešće u ceni goriva”, upozorava UNKS.

Kako dodaju, po visini fiskalnih i parafiskalnih nameta koji opterećuju svaki litar goriva Srbija prednjači u odnosu na zemlje sa kojima se graniči, što stvara probleme i naftnim kompanijama zbog pada ukupnog prometa i državi zbog manjih fiskalnih prihoda.

Analize UNKS-a pokazuju da je izmena akcizne politike neophodna i da bi određenim merama naša zemlja mogla znatno da smanji kupovinu goriva u susednim zemljama, što je poslednjih godina ustaljena stanovnika pograničnih mesta, kao i da stvori pogodnosti koje bi vozače u tranzitu i domaće transportere na međunarodnim linijama privukle gorivo kupuju na benzinskim stanicama u Srbiji, piše u saopštenju.

UNKS je još jednom upozorilo nadležne na problem sivog tržišta koje, kako navode, postaje sve jača nelojalna konkurencija naftnim kompanijama koje posluju u skladu sa zakonom.
Foto: UNKS
Što se tiče cene sirove nafte, UNKS navodi da je već sada izvesno da prosečna cena u 2016. godini neće dostići, početkom godine procenjenu vrednost od 50 dolara za barel i njena prosečna cena trenutno je 44,4 dolara.

Prorosečna cena brenta 2015. je bila za oko 10 dolara viša, tačnije iznosila je 54,11 dolara za barel, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: