4 od 5 gubitaša bez ikakve perspektive

Ukupan neto gubitak RTB Bora, Petrohemije, Azotare, Metanolsko-sirćetnog kompleksa Kikinda i Srbijagasa bio je 20 milijardi dinara (163 miliona evra) u 2015.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

09:18

4 od 5 gubitaša bez ikakve perspektive
Foto: Tanjug

To je izjavio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na predstavljanju novog broj Makroekonomskih analiza i trendova, navodeći da to predstavlja oko 0,5 odsto BDP-a i da je u narednom periodu potrebno preduzeti mere po pitanju te grupe preduzeća.

Kad je reč o njihovoj rentabilnosti osim Srbijagasa sva ostala preduzeća imaju neto gubitak, navode stručnjaci časopisa MAT, koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa PKS.

“Ta famozna grupa preduzeća je bila u fokusu i šeste revizije MMF-a”, naveo je Kovačević dodajući da je zato MAT odlučio da prouči njihovo poslovanje, na osnovu finansijskih izveštaja za 2015. godinu.

On je rekao da analiza pokazuje da osim Srbijagasa ni jedno preduzeće za sada ne pokazuje sposobnost niti mogućost dugoročnog, održivog poslovanja i poboljšanja finansijskog položaja.

U okviru RTB Bor grupe analiza je obuhvatila četiri preduzeća - RTB Bor matično preduzeće, Rudnici bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija bakra Bor. Pojedinačno najveći gubitak je ostvarila Topionica i rafinacija bakra Bor 4,6 milijardi dinara.

Ukupan neto gubitak cele grupe RTB Bor je iznosio 13,8 milijardi dinara ili 0,3 odsto BDP-a u 2015.

Neto dobitak Srbijagasa, koji je jedini poslovao sa dobitkom, iznosio je oko tri milijarde dinara, rekao je Kovačević.

Poslovni dobitak ostvarila su samo dva preduzeća Petrohemija i Srbijagas.

Ukupan poslovni gubitak celokupne grupe RTB Bor je iznosio 4,2 milijarde dinara, naveo je Kovačević dodajući da je ukupan poslovni gubitak za grupu iznosio 11,2 milijarde dinara ili 93 milion evra, što je oko 0,3 odsto BDP-a ili 10 odsto ukupno predviđenih budžetskih rashoda za subvencije u 2016.

Kako je rekao, ukupan iznos nedostajućih likvidnih sredstava za održavanje tekuće likvidnosti ovih pet preduzeća iznosi 257 milijardi dinara odnosno 2,1 milijarda evra, što je oko 6,4 odsto BDP-a u 2015.

“To govori da ne postoje uslovi samostalnog kreiranja likvidnosti i servisiranja duga”, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, kumulirani gubici iz ranijih godina premašili su vrednost osnovnog kapitala tako da se sva pomenuta preduzeća mogu svrstati kao nesloventna.

Ukupan iznos neto duga za posmatranu grupu preduzeća iznosi 405 milijardi dinara ili 3,4 milijarde evra, što je 10 odsto BDP-a u 2015.

“Ako taj dug posmatramo kao teret države koji bi ona i formalno preuzela na sebe (kroz konverziju) to bi značilo da oko 40 milijardi dinara godišnje opterećuje državu ili oko 330 miliona evra, što je jedan odsto BDP”, naveo je Kovačević.

On je rekao da je već u budžetu za 2016. preuzeto oko 190 miliona evra duga Srbijagasa i aktivirane garancije za to preduzeće.

“Ovi problemi ne mogu se rešavati preko noći”, dodao je Kovačević i naveo da Fiskalna strategija vlade za 2017. predviđa nastavak podrške Srbijagasu i budžetske pozajmice RTB Boru u iznosu od dve milijarde dinara.

Takođe, predviđa se u proseku godišnje izdvajanje od oko tri odsto BDP do kraja 2019. za subvencije, budžetske pozajmice i garancije što bi, prema pojekcijima, trebalo da bude dovoljno za sanaciju i restrukturiranje državnih i javnih preduzeća, napomenuo je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: