Niče nova fabrika: Nemci nisu tražili ni EUR

Kompanija "Hidroveb" iz nemačkog grada Halberštadt, izgradiće u Jagodini fabriku površine 4.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije je 20 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.12.2016.

19:22

Niče nova fabrika: Nemci nisu tražili ni EUR
Foto: Tanjug/AP

Ugovor o izgradnji potpisali su danas u zgradi Skupštine grada gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i vlasnik kompanije Andreas Kirš (Kirsć).

Svečanom potpisivanju ugovora, prisustovao je predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković - Palma.

Marković je, na konferenciji za medije, posle potpisivanja ugovora, izjavio da je početak izgradnje fabrike planiran u februaru ili martu, zavisno kakvo će vreme biti, a fabrika će u prvoj fazi zaposliti 50 radnika, a kasnije još toliko.

Kompanija se bavi proizvodnjom materijala "koji se koriste u medicini, građevini i auto-industriji. Deo proizvodnje je namenjen italijanskoj Fabrici "Confezioni Serbia" u Jagodini a ostalo izvozu u Kinu i Rusku Federaciju", objasnio je Marković.

Marković je istakao da investiotor iz Nemačke nije tražio i neće koristiti nikakve subvencije, ni jedan evro od države Srbije, a grad Jagodina je dao besplatno zemljište sa svom potrebnom infrastrukturom.

Fabrika će se graditi u Industrijskoj zoni kod "Koridora 10".

Marković je istakao da je "ovo dvanaesta fabrika stranih investotora koja će biti sagrađena u Jagodini".

"Dolazak ove nemačke kompanije u Jagodinu pokazuje da je Srbija jedna od najstabilnijih država na Balkanu, da postoji sigurnost za investitore", istakao je Marković.

Kirš je istako da će u novu fabriku biti instalirana najmodernija tehnologija.

"Odlučili smo se za Jagodinu iz više razloga, jedan je naša odlična saradnja sa "Confezioni Serbia" poslednjih godina, drugi što država Srbija i Jagodina daju infrastrukturu a zatim i direktni izlazak na mediteranske zemlje. Bescarinski ugovori Srbije sa Rusijom a i vaši odnosi sa Kinom su takođe zanimljivi za našu budućnost", rekao je Kirš.

"Naša je namera da 50 odsto proizvodnje ostane u Srbiji a ostalo da ide u izvoz", zaključio je Kriš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: