"Moglo i veće povećanje, stanje u budžetu izvrsno"

Ekonomista Jurij Bajec izjavio je da je iznenađen što vlada već u ovoj godini nije više povećala plate i penzije, s obzirom na to da je stanje u budžetu izvrsno

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

16:47

Foto: B92, screenshot

Bajec je u Vestima B92 kazao da je budžet za sledeću godinu realan sa stanovišta onoga što radi vlada s Međunarodnim monetarnim fondom i nastavka dvogodišnje politike smanjenja budžetskog deficita i dovođenja u red javnih finansija.

“Doduše, to je urađeno po cenu smanjenja plata i penzija, ali poboljšana je naplata poreza i smanjena siva ekonomija. I sve to daje nadu da bi budžet mogao da se realizuje i da će se zadaci ostvariti i više nego što je fond tražio”, rekao je Bajec, koji je savetnik Ekonomskog instituta.

Na pitanje da li je realno da rast BDP-a bude 3,5 odsto sledeće godine, Bajec je odgovorio potvrdno.

“BDP je ove godine rastao nešto manje od tri odsto, činjenica jeste da se projektuje da će rast investicija biti veći, raste i izvoz i to su dve komponente koje vuku rast BDP-a”, rekao je on.

S druge strane, kako je naveo, pitanje rasta potrošnje građana nije samo ispravka sumnjivih zakonskih rešenja i socijala, već važan ekonomski faktor koji vuče tražnju i rast BDP-a, ne kao izvoz i investicije, ali vuče.

“Malo rastu plate u privatnom sektoru, mizerno su vraćene penzije, nešto bolje kod plata u javnom sektoru…Mora potrošnja građana da povuče, postoje izgledi da se to ostvari”, naveo je Bajec.

Upitan da li će kada se sve uzme u obzir biti prostora za novo povećanje plata i penzija dogodine, Bajec je kazao da je iznenađen time što primanja nisu više povećana već ove godine, s obzirom na to da je stanje u budžetu izvrsno.

Bajec je na pitanje da li se amandmanima može bitno promeniti Predlog budžeta za sledeću godinu, odgovorio negativno.

“Vlada je to zatvorila i dogovorila sa MMF-om, možda neke male popravke, ali neka značajnije izmene ne”, rekao je Bajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: