"Ostaće upamćen 5. decembar, prva obveznica u RSD"

Evropska banka za obnovu i razvoj prva je finansijska organizacija koja je emitovala obveznice u dinarima na domaćem tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

11:32

Foto: Thinkstock.com

Reč je o obveznicama vrednim 2,5 milijarde dinara, sa rokom dospeća od tri godine, na osnovu kojih je EBRD prikupio novacza odobravanje kredita privredi.

Prve obveznice EBRD u srpskoj valuti izdate su sa varijabilnom kamatnom stopom određenom kao BELIBOR plus margina od 0,4 procentna poena i njima će se trgovati na Beogradskoj berzi, pokrovitelj emisije je Rajfajzen banka u Srbiji.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke u Srbiji Zoran Petrović izjavio je da su kupci obveznica uglavnom banke i osiguravajuće kompanije, za koje je to vid prvoklasnog investiranja, koje nosi najmanji mogući rizik.

“S obzirom na to da jre BELIBOR nešto preko tri odsto trenutno, reč je o dobrom prinosu za investitore, koji kupovinom ove vrednosne hartije dobijaju prvoklasan a sa druge strane to je takav vid investiranja kojim dobijaju obveznice koje nose najbolji rejting”, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, tražnja za obveznicama EBRD u dinarima je bila 4 milijarde dinara, što pokazuje da interes za takvim vidom investiranja postoji i zbog toga je za očekivati da i druge finansijske institucije ponude srpskom tržištu nešto slično.

Novac prikupljen od prodaje obveznica biće ponuđene privredi pod kreditnim uslovima EBRD-a, naveo je šef te međunarodne finansijske institucije u Srbiji Danijel Berg i naglasio je da je stav te banke da uslovima pod kojima nudi zajmove nisu konkurencija lokalnim bankama.
Foto: Thinkstock
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je na konferenciji za novinare da je reč o istorijskom trenutku, koji smo čekali od 2010. godine, kada je čitav posao izdavanja obveznice počeo.

Tabaković je naglasila da izdavanje ovakve hartije od vrednosti ne bi bilo moguće bez sinergetskog rada monetarne i fiskalne politike, učešća i doprinosa EBRD-a, ali i političke stabilnosti.

Stvoreni su, kako je navela ona, ali i Petrović i Berg, makroekonomski uslovi za to, pre svega, niska inflacija, nizak budžetski deficit, ali i poboljšanje poslovnog okruženja.

“Ostaće 5. decembar upamćen kao dan kada je izdata prva hartija od vrednosti u dinarima i to prvoklanog emitenta kao što je EBRD”, navela je ona.

Direktorka sektora finansiranja u EBRD Izabel Laurent kazala je da su prvi razgovori o izdavanju dinarske obveznice u Srbiji vođeni još 2005. godine sa tadašnjim guvernerom NBS Radovanom Jelasićem.

Uslovi za to su, kako je navela, stvoreni tek sada i dodala da EBRD insistira na važnosti zaduživanja i kreditiranja u domaćoj valuti.

Laurent je navela da EBRD trenutno ima 600 zajmova u 25 lokalnih valuta u zemljama, među kojima su Jermenija, Gruzija, Mađarska, Kazahstan, Rumunija i Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: