Tunel ispod Topčidera i još jedna obilaznica

Beogradu je predstavljeno idejno rešenje za III sektor saobraćajnice Unutrašnjeg magistralnog prstena (UMP).

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.12.2016.

09:57

Tunel ispod Topčidera i još jedna obilaznica
(Foto: Getty images)

Reč je o planu za deonicu od izlaska iz tunela Topčider do ulaska u tunel Šumice.

UMP je unutrašnja obilaznica oko Beograda, pojasnio je gradski menadžer Goran Vesić dodajući da Grad Beograd radi dve obilaznice.

"Jedna je spoljna, koju radimo zajedno sa Republikom, a druga je unutrašnja tako da će, jednog dana kada sve bude završeno, Beograd imati dva kruga saobraćaja, što će olakšati funkcionisanje saobraćaja u gradu", rekao je Vesić u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda.

Kako je naveo, treći sektor saobraćajnice UMP-a predviđa deonicu od dva i po kilometra puta koji bi išao od petlje "Hipodrom", gde je predviđena izgradnja tunela ispod Topčiderskog brda, pa do Partizanovog stadiona, a potom i izgradnju deonice do "Šumica", za koju postoji i nadzemna i podzemna varijanta.

Za ovu saobraćajnicu je potrebno oko 30 miliona evra i isto toliko za rešavanje imovinsko-pravnih poslova, dok je za izgradnju tunela ispod Topčiderskog brda potrebno izmedu 50 i 60 miliona evra, precizirao je Vesić.

On je naveo da Grad Beograd radi na još nekoiliko velikih infrastrukturnih projekata koji se tiču saobraćaja u glavnom gradu.

Prvi je tunel koji povezuje Savu i Dunav koji će počinjati na mestu sadašnje autobuske stanice, a izlaziće u okolini Pančevačkog mosta, rekao je Vesić i dodao da je taj tunel vrlo važan jer treba da smanji opterećenje saobraćaja u centru grada za više od 14 odsto.

Takođe, dodao je Vesić, kao deo UMP-a gradiće se i most preko Ade Huje, koji će omogućiti dalje povezivanje sa Pančevačkim i Zrenjaninskim putem i dalje sa Pupinovim mostom.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović istakao je da je na pomenutom idejnom rešenju radio Urbanistički zavod, koji sada adi plan detaljne regulacije.

"Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao investitor u ime Grada Beograda, izvodi plansku dokumentaciju i idejno rešenje, dok je firma CES COWI projektant u ovom poslu", rekao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: