"Katastrofa jer nije imalo šta da se privatizuje"

Napravili smo čvrsto i stabilno finansiranje i ovo je najbolje krojen, a realno skrojen budžet, izjavio je premijer Aleksandar Vučić

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2016.

17:01

Foto: Tanjug

"Veoma sam ponosan na tu činjenicu", istakao je premijer u obraćanju poslanicima u parlamentu, u kojem je u toku rasprava o predlogu budžeta za 2017. godinu.

On je podsetio da je za ovu godinu bio predviđen deficit od 122.1 milijarde dinara, a što je ocenjeno kao dobar deficit na putu izlaska iz krize i dve godine mandata vlade i razgovora sa MMF.

"Na današnji dan imamo suficit od 31 milijardu", precizirao je Vučih, precizirajući da je reč o vladinom budžetu.

On se osvrnuo na to da neki budžete iz 2005. i 2006. godine predstavljaju kao najbolje i po pitanju deficita naveo da su tada u budžetima predstavljena i sredstva koja su dobijana iz privatizacija i da su budžeti bili krojeni na osnovu toga pa su svi rashodi sastavljani po tim prihodima koji nisu bili realni, navodeći kao primer da je samo Mobtel prodat za oko milijardu i 500 miliona evra i računao se kao redovni prihod.

"Onda smo ušli u potpunu katastrofu, jer nije imalo šta da se privatizuje. Nema tih prihoda od 2008. godine", dodao je premijer.

Kako je rekao, prihode takve prirode smo ostvarili u visini od oko 30 miliona i nisu prikazani u budžetu, a državna kasa se puni iz poreza, akciza, taksi...

"Imamo stabilno i čvrsto i fiansiranje koje se ne oslanja na to da li ćemo prodati jedno ili drugo preduzeće", rekao je Vučić.

Kako je objasnio, biće prihoda od aerodroma, ali ni to nije prikazano kako bi se smanjio deficit i prikazao manjim, niti je ubačeno bilo šta u vezi sa EPS-om ili Telekomom, na primer.

Dodao je da nije ništa ni planirano u vezi ta dva preduzeća, ali da nije ništa ni "ubačeno" da bi stanje izgledalo bolje.

On je rekao da je u Predlogu budžeta prikazan po prvi put i rashod za RTB Bor gde imamo loše stanje i gde smo pokazali da ne umemo njime da upravljamo te da treba i da se da dve mlilijarde dinara dok se to ne bude rešilo.

Kako je rekao, prikazuje se i novac za koridore, zajmove i ništa se ne krije u budžetu.

"Uvrstili smo sve što možemo, jer nećemo ništa da krijemo i ljudi mogu da vide na šta ide njihov novac" poručio je premijer.

Sve u svemu, budžet za 2017. godinu najzdraviji je predloženi budžet, koji znači izlazak Srbije iz krize, rezimirao je predsednik vlade.

Važno je, kaže, da se nastavi da disciplinom i da nema bojazni za Srbiju ukoliko svake godine budemo imali rast od tri odsto.

"Što je novčanik Srbije bolji, to će biti puniji novčanik građana Srbije", istakao je Vučić uz komentar da Srbija sledeće godine neće biti u krizi, iako, kaže, neće biti lako.

On je izrazio zadovoljstvo što su javne finansije zdrave, te primetio da ni on nije očekivao tako dobre rezultate.

Ostaje, kaže, da sada podižemo druge izvore rasta.

"Verujem da to možemo, za to nam je potrebna podrška naroda koji treba da zna da preko noći ništa ne biva, ali da smo napravili da javne finansije budu zdrave", rekao je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: