"ICT - priključak sa 4. industrijskom revolucijom"

Ministarka za lokalnu samoupravu Ana Brnabić ocenila je da su se u Srbiji stvorili uslovi za rast privredne aktivnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2016.

16:20

Foto: Tanjug

Kako je istakla ministarka, uslovi su se stvorili zahvaljujući unapređenju makroekonomskog i regulatornog okvira, uz konstantan priliv investicija,

"Investicije u Startapove i razvoj privatnog sektora preduslov su povećanja zaposlenosti, razvijanja ideja, rasta produktivnosti i unapređenja konkurentnosti naše privrede. To je izazov i za razvijene zemlje ... a za nas veliki zadatak na kome svi radimo", rekla je Brnabić na petom Beogradskom investicionom forumu.

Brnabić je ocenila da su strukturne reforme zasnovane na transferu znanja neophodne za održiv ekonomski rast i dinamičan razvoj na dugi rok.

Ministarka je kao ohrabrujuće navela činjenicu da je udeo ICT sektora u izvozu prošle godine bio 611 miliona evra, a u prvih devet meseci ove godine 529 miliona.

Brnabić je podsetila da je vlada u oktobru formirala ministarski IT savet, koji će između ostalog, raditi na stvaranju relevantnog pravnog okvira po kojem u Srbiji mogu da posluju preduzetnički fondovi.

Prema njenim rečima, to je uz čvršće veze obrazovanja i privrede uslov za stvaranje generalno boljeg poslovnog ambijenta kojim će se obezbediti jača podrška inovacionim kompanijama i Startap projektima da bi "Srbija uhvatila priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom".

Ambasador SAD Kajl Skot izrazio je zadovoljstvo organizovanjem skupa na kome mladi mogu da pronađu put do realizacije svojih ideja, ali je i upozorio na istražvanje da 68 odsto malih firmi u Srbiji ne koristi izvore finansiranje koji nisu bankarski što, kako je dodao, nije dobar izbor finansiranja.

Skup, kako je Skot ocenio, predstavlja upravo suštinu onoga što čini privatni sektor, a to su mladi koji verujući u svoje snove ideje pretvaraju u realnost. Dodao je da nikada nije bilo lakše nego danas plasirati ideju, jer je za to dovoljan jedan klik i izlazak na internet.

Skot je podsetio i na izjavu velikog američkog naučnika Tomasa Edisona da ideja čini samo jedan posto onoga što se stvara, a 99 odsto znoj. Ambasador je rekao i da mladi moraju imati na umu i Nikolu Teslu koji svoje ideje nije pretvarao u nešto što mu je donelo novac.

Cilj petog Beogradskog investicionog foruma je da poveže domaće inovatore sa stranim investitorima čiji je bužet veći od milijardu evra. A veliki broj prijavljenih kompanija, kako je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio pokazuje da se preduzetnički duh u Srbiji probudio.

Jedan od organizatora skupa Aleksandar Bjelić naveo je da će se u sredu, poslednjeg, trećeg dana foruma, znati koja je od 35 kompanija pobedila i koja će dobiti mogućnost da u roku od šest meseci do godinu dana dobije investicije.

Kada je reč o inovacijama ili startapovima, direktor kompanije Majkrosoft u Srbiji Željko Vujinović rekao je da je znanje ono najznačajnije što Srbija može da ponudi, jer se ono najlakše može pretočiti kroz softver i kroz startap.

"Startap kompanije šansa su Srbije da promoviše znanje i inovativnost, ali i tom segmentu moramo da pristupimo na sistematski način kako bismo tim startap kompanijama dali priliku da rade i kreiraju svoje inovativne proizvode upravo u Srbiji a da ih promovišu širom sveta", rekao je Vujinović novinarima na otvaranju foruma Belgrade Venture.

Vujinović je podsetio da je jedna od najuspešnijih startap kompanija Nordeus koja je napravila onlajn igricu Top 11 fudbal menadžer (Top Eleven Football Manager).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: