Auto-putem do Bugarske za mesec, sletaće i avioni

Prva vozila od Pirota do Gradine mogla bi novim auto-putem da krenu već od Nove godine.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 05.12.2016.

08:44

Auto-putem do Bugarske za mesec, sletaće i avioni
Foto: Tanjug

Majstori bugarske "Trejs grupe" završili su posao na deonici od Pirota do Dimitrovgrada, a da bi ovaj potez bio pušten u saobraćaj čeka se asfaltiranje tri trake u smeru ka Bugarskoj na obilaznici oko Dimitrovgrada.

Ekipa "Novosti" uverila se da je put između dva grada na istočnom kraku Koridora 10 spreman za prva vozila, ali i da ima još posla na obilaznici. Da li će do Nove godine neimari uspeti da se izbore s ovom trasom zavisi i od vremenskih prilika, s obzirom na to da bi svaki dan u "minusu", koji ledi asfalt, mogao da nakratko i odloži radove.

Na deonicu auto-puta E80, Pirot-Dimitrovgrad, ulaziće se u mestu Bačeve Livade, blizu sela Poljska Ržana. Nova saobraćajnica paralelna je s postojećim magistralnim putem i dugačka je 14,34 kilometra.

“Izgrađena su četiri mosta i isto toliko nadvožnjaka, kao i dva podvožnjaka, ukupne dužine 511 metara. Urađeno je i pet ukrštanja sa lokalnim saobraćajnicama i poljskim putevima, dok su radovi na delu koji će magistralni put povezati sa selom Obrenovac u završnoj fazi. Od Pirota do Dimitrovgrada izgrađena je kolovozna konstrukcija u punom profilu auto-puta, sa šest traka sa habajućim slojem asfalta”, kaže Marko Đorđević iz "Koridora Srbije".

U delu gde nova saobraćajnica prolazi pored sela Činiglavci izgrađen je zid za zaštitu od buke u dužini od 120 metara. Duž pojasa auto-puta uređena su i korita vodotokova, potoka Tivoj dol, Studenka, Srećkovac i reke Nišave, na oko 970 metara. U toku su radovi na uređenju korita reke Jerme.

Ostalo je još da se završi izgradnja čeone naplatne rampe Dimitrovgrad, ali su radovi prethodnih dana mirovali, zbog niskih temperatura. Praktično posle ovog dela počinje obilaznica za koju je zadužen grčki "Aktor", koji je treći izvođač na ovoj deonici. Pre njega su put iznad Dimitrovgrada u dužini od 8,68 kilometara pokušali da izgrade austrijska "Alpina" i bugarski "Trejs", ali su prvi posustali, jer je kompanija bankrotirala, a sa Bugarima je raskinut ugovor zbog kašnjenja na gradilištu. Konačno se vide obrisi nove saobraćajnice, ali ima još mnogo posla. Rok za završetak radova je april 2017, ali je plan da se tri trake u smeru ka Bugarskoj završe do kraja decembra, kako bi vozači mogli da koriste saobraćajnicu od Pirota do granice.

“Na početku trase je petlja Dimitrovgrad, a posle nje je uspon od oko 2,4 kilometra duž stenovite padine iznad zapadnog dela grada”, objašnjava Đorđević.

“Zbog teških terenskih uslova izvedena su tri potporna zida, dva nasipa i dva mosta. Posle mosta broj tri ulazi se u tunel Pržojna padina, čija desna cev je duga 326 metara, a zatim preko mosta broj četiri i u tunel Progon od 988 metara. U njima su završeni svi radovi i preostaje samo instaliranje elektromašinske opreme”, kaže Đorđević.

U delu od tunela Pržojna padina do izlaska iz tunela "Progon" auto-put je projektovan sa četiri trake u širini od tri i po metra, bez zaustavnih traka. Na obilaznici ima ukupno devet mostova, koji su ukupno dugački 1.156 metara.

Najteži deo trase je zasek Gradinje u dužini od oko 900 metara koji se nalazi nasred puta. Upravo sa njim se građevinci bore i po minusu. Dobili su zadatak da uklone oko 300.000 kubika kamena, a trenutno su negde na pola puta do ispunjenja cilja. Pet bagera, dve bušilice i do 40 kamiona neprekidno rade kako bi ovo "kameno brdo" uklonili sa trase buduće saobraćajnice. Za to im je potrebno još nekoliko meseci, pa će, dok to ne urade, u ovom delu biti izgrađen alternativni put u levoj traci, kako bi "pobegli" od kamene kosine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: