Srbi euforično, a evo kako nas bankari "deru"

Euforija sa smanjenjem kamata na dinarske kredite je završena. Stručnjaci kažu da su naknade za kredite dinarima prepolovljene, ali da rate mogu da budu niže.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

13:11

Srbi euforično, a evo kako nas bankari
Foto: Thinkstock

Iako su banke za poslednjih godinu dana prepolovile cenu, pre svega najtraženijih gotovinskih zajmova, to, ipak, nije dovoljno, jer je belibor, naša kamatna stopa od koje zavisi cena pozajmica u domaćoj valuti, pala na nivo od 3,36 odsto, pišu Večernje novosti.

To znači da banke, na primer, keš kredit prodaju papreno po kamati od minimum deset odsto, ili u proseku 14 do 16 odsto godišnje, s obzirom na cenu osnovne kamate. Razlika od 3,36 odsto koliko iznosi belibor do kamate koja se nudi građanima je marža, i ona se kreće od 8,5 do 12,60 odsto!

Tako se ponovo vraćamo na priču da bankari u Srbiji, a tako im je dozvoljeno, formiraju kamate na kojima izuzetno mnogo zarađuju.

Uz tako velike marže mnoge banke obračunavaju i dodatne troškove, kao što je, na primer, godišnje održavanje kredita koje iznosi minimum jedan odsto na ostatak duga. Tome treba dodati i razne obrade zajmova, provizije i naknade. Nije ni čudo da se onda hvale kako su u prvoj polovini godine ostvarile odličan profit.

“Očigledno da bankari nemaju nameru da smanje svoje apetite i da se ne odriču svojih marži”, smatra Mlađen Kovačević, ekonomista.

“Naravno, najveću maržu drže kod najtraženijih gotovinskih kredita, dok su kod stambenih spustili cenu, ali samo u početnoj fazi. Zajmove za kupovinu stanova naplaćuju 4,9, odsto, odnosno 5,7 odsto efektivno, što znači da im je marža malo manja od belibora, odnosno osnovne kamate. Ko uzme ovaj kredit na 30 godina, naplaćaće se i te kako, jer na ovako dugoročne pozajmice, kamata je visoka i banci će se praktično isplatiti još jedan stan”, objašnjava on.

Bankari se, pravdaju da imaju velike troškove, kako operativne, tako i razna izdvajanja za rezervacije, kada odobravaju kredite.

“Za nas je najbolje kada nam dođe klijent koji je prvoklasna kategorija, odnosno uredno je uvek izvršavao sve obaveze prema banci i njemu možemo da damo povoljniji kredit”, kažu u jednoj stranoj banci.

“Ali mnogo više ima onih koji su već imali razna kašnjenja i onda moramo da bi im odobrili zajam da rezervišemo određeni novac kao garanciju. To je za nas trošak, koji negde moramo da ugradimo”, dodaju oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: