Vulin: Od 1. januara skače cena rada za 8%

U budžetu za 2017. godinu za socijalna davanja je obezbeđeno milijardu dinara više nego u prethodnoj, izjavio je ministar rada Aleksandar Vulin.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.12.2016.

11:13

Vulin: Od 1. januara skače cena rada za 8%
Foto: Thinkstock

On je podsetio da se od 1. januara za osam odsto povećava mininalna cena rada.

"Iako je budžet za Ministarstvo smanjen, socijalna davanja predviđena njime ostala su ista. Rezervisana je količina novca predviđena za socijalno davanje i veća je nego što je bila prošle godine za više od milijardu dinara", rekao je Vulin na RTS-u.

On je istakao da je budžet za narednu godinu rađen je tako da bude razvojan - što odgovara poslodavcima, štedljiv - što odgovara svima, da ima i socijalnu komponentu, da u narednom periodu obezbedi povećanje penzija i zarada od 1. januara, kao i da su i sindikalci i poslodavci zadovoljni njime.

Prema njegovim rečima, budžetom za 2017. godinu smanjena su transferna sredstva isplaćivana Nacionalnoj službi zapošljavanja i PIO fondu za penzije, što znači da je NSZ zahvaljujući većem broju zaposlenih od doprinosa za slučaj nezaposlenosti mogla da finasira aktivne mere zapošljavanja sama.

On je dodao i da je rano govoriti u kojoj meri i kada će biti smanjeni nameti na zarade.

"Mi smo se pripremili kao da do te mere neće dolaziti, ali zavisno od naših rezultata mi ćemo našim merama moći da pomognemo poslodavcima, a ne zaboravite da smo povećali minimalnu cenu rada od 1. januara za skoro 8 procenata. Značajno se povećava standard stanovništva i svega onoga što država može da uradi", rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: