Nafta poskupela, gorivo u Srbiji pojeftinilo

Iako je crno zlato poslednjih dana poskupelo 18,3%, kao posledica dogovora OPEK-a da se umanji proizvodnja, benzin i dizel u Srbiji se prodaju po nižoj ceni

Srbija

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

10:27

Nafta poskupela, gorivo u Srbiji pojeftinilo
(Foto: Thinkstock.com)

Cena sirove nafte tipa brent, koja se prerađuje u Srbiji, prvog dana decembra dostigla je 53,94 dolara za barel, što je skok od 18,3 odsto za manje od mesec dana. Početkom novembra barel ove nafte prodavao se za 45,59 dolara.

“Nagli rast cene nafte posledica je dogovora zemalja OPEK-a o smanjenju proizvodnje, ali ne radi se ni o kakvom drastičnom povećanju, jer je u poslednjih godinu i po dana ovaj nivo zabeležen u više navrata, početkom septembra i oktobra 2015. godine, kao i juna i oktobra ove godine”, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kako kaže, to što gorivo nije drastično poskupelo, nego i pojeftinilo u međuvremenu, dokaz je da derivati ne poskupljuju odmah kada poskupi barel nafte, kako se to najčešće misli, piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: