Bolovanje: 10 dana na teret gazde, ostalo na fond

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković poručio je da pravi poslodavac vodi računa o svojim zaposlenima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 02.12.2016.

18:41

Bolovanje: 10 dana na teret gazde, ostalo na fond
(Foto: Thinkstock.com)

Ipak, kako je rekao, bolovanja bi trebalo, kao u mnogim zemljama, da budu 10 do 15 dana na teret poslodavaca, a sve ostalo na teret zdravstvenog fonda.

“Imamo situaciju da se predviđa proširenje prava na bolovanje na teret poslodavca, sa mesec dana na dva meseca, a niko ne razmišlja o tome da se poslodavci već žale da imaju veliki broj radnika koji su na bolovanju”, rekao je Atanacković u Vladi Srbije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

On je zapitao - zašto kao u nekim drugim zemljama obaveza poslodavca ne bude na 10 ili 15 dana, a sve ostalo da ide na teret zdravstvenog fonda.

“Onda bi bio drugačiji odnos države i zdravstvenih institucija u odnosu na davanje bolovanja.

Predsedink Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da je status mnogih radnika u Srbiji nepovoljan i da više nema klasičnog stalnog radnog odnosa.

Kako kaže, mnogi imaju fleksibilno radno vreme, rade preko omladinskih zadruga ili neprijavljeni, dodajući da tako radi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Orbović ističe da oni nemaju pravo na godišnje odmore i druga prava, zbog čega ne mogu ništa da planiraju, kao i da su im prava na niskom nivou.

“Mali broj poslodavaca u Srbiji je brižan prema svojim zaposlenima. Ima onih koji su korektni i odgovorni”, rekao je Orbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: