Brojevi: Kakav će nam biti budžet

Izdaci za zaposlene, za penzije i za kamate najveće su stavke u ukupnim izdacima od 1.161 milijarde dinara, planiranim Predlogom zakona o budžetu za 2017.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

18:19

Brojevi: Kakav će nam biti budžet
(Foto: Thinkstock.com)

Ukupni rashodi države za iduću godinu biće, shodno ovom predlogu, povećani za 3,8 odsto u odnosu na 2016. godinu. U odnosu na ukupne prihode rashodi će biti veći za 69,1 milijardu dinara, što će za rezultata imati najniži budžetski deficit u šest decenija, od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Planirano je uvećanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture, kao i zaposlenima u pravosuđu (osim sudija i tužilaca) za 5,0 odsto.

Na veće zarade mogu da računaju i zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda za 6,0 procenata, zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda za 3,0 posto, a predviđeno je povećanje plata u naučno-istraživačkoj delatnosti - istraživačima i pomoćnom osoblju za 5,0 procenata (osim istraživačima koji imaju radni odnos zasnovan na fakultetu).

Dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja utvrđene su uu kupnom iznosu od 232,9 milijardi dinara, pri čemu je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje planiran transfer iz budžeta od 201,6 milijardi dinara.

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je danas povećanje penzija u 2017. godini za 1,5 procenata.

Rashodi po osnovu kamata projektovani su na nivou od 133,9 milijardi dinara i manji su za 6,0 milijardi dinara nego ove godine.

Među većim planiranim izdacima su i troškovi za korišćenje usluga i robe sa iznosom od 105,9 milijardi dinara, budžetska davanja za socijalnu zaštitu (115,6 milijardi) i rashodi za subvencije u iznosu od 84,4 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: