Moguć i manji budžetski deficit od 1,7 odsto BDP-a

Ministar finansija Dušan Vujović očekuje da rekordno niski budžetski deficit u 2017. godini od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) bude i manji.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 02.12.2016.

17:50

Moguć i manji budžetski deficit od 1,7 odsto BDP-a
Foto: Tanjug

Očekuje i da će učešće javnog duga u BDP-u na kraju iduće godine biti smanjeno na 72,8 odsto.

Vujović je na konferenciji za novinare kazao da u budžetu za iduću godinu nije planirano smanjenje poreza i doprinosa jer za to nema mogućnosti, kao i da će i dalje biti zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru.

"Nama prostora u budžetu da se odreknemo dela prihoda od poreza i doprinosa", kazao je Vujović predstavljajući budžet za iduću godinu kojim su predviđeni prihodi od 1.092,9 milijardi dinara, a rashodi od 1.162 milijardi dinara.

On je objasnio da ukupni deficit od 69,1 milijardi dinara na nivou opšte države iznosi 1,7 odsto, a da je deficit Republike 1,6 odsto.

"Ukupni deficit bi bio 25,6 milijardi dinara, odnosno 0,6 odsto BDP da u njega nisu uključeni projektni zajmovi od 43,5 milijardi dinara, što do sada nije računato u deficit", rekao Vujović.

On je kazao da će rashodi za ukupne kapitalne investicije u 2017. godini na nivou opšte države iznositi 147 milijardi dinara, što je 3,3 odsto BDP-a. Ministar je dodao da je budžet projektovan na proceni da će rast BDP biti tri odsto, a u 2018. godini 3,5 odsto.

"Postepeno smanjujemo raskorak u prihodima i rashodima u budžetu, a to znači da će se smanjivati i razlika u kupovnoj moći između naših građana i stanovnika evropskih zemalja", rekao je Vujović i dodao da će ekonomskim rastom biti smanjivan udeo rashoda za plate u budžetu i cilj je da ti izdaci budu osam odsto BDP-a.

Projektovana inflacija u 2017. godini biće 2,4 odsto zbog, kako je istakao Vujović, rasta nekih cena koje su pod kontrolom države.

"Javni dug u 2017. trebalo bi da bude 72,8 odsto BDP i to će biti manje samo za 0,7 odsto u odnosu na ovu godinu ali je važno da se nalazimo na silaznoj putanji prema učešću od 60 odsto u BDP-u, kako previđaju pravila Mastrihta", kazao je on i dodao da će biti unapređena finansijska disciplina i poštovaće se rokovi u ostvarenju budžeta na svim nivoima, od državnog do lokalnog.

Vujović je istakao da će budžetske subvencije biti nastavljene i da će se njima podržavati i restrukturiranje javnih preduzeća, dok ne budu dovedena u stanje da mogu sama da "prežive".

"Restrukturiranje u nekim preduzećima nisu dala očekivane rezultate i poslali smo upozorenje da preispitaju planove i da ne prave troškove koji se ne mogu realno pokriti", rekao je Vujović.

Dodao je da očekuje da u ponedeljak, 5. decembra predlog budžeta bude na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: