Očekivanja: Javni dug 72,8% BDP-a, inflacija 2,4%

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da vlada radi na tome da zaustavi trend rasta javnog duga kako bi krenuo da pada prema veličinama koje predlaže Mastriht.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 02.12.2016.

16:57

Očekivanja: Javni dug 72,8% BDP-a, inflacija 2,4%
Foto: Tanjug, arhiva

"Očekujemo da će javni dug biti 73,5 posto BDP-a na kraju ove godine, a da će na kraju sledeće godine on biti smanjen na 72,8 posto. To je neka razlika od 0,7 posto. To nije mnogo, ali je značajno, zato što će rast BDP-a i smanjenje duga omogućiti da imamo veće efekte pozajmljivanja nego trošak", rekao je Vujović.

To će, kako je objasnio, omogućiti da pređemo na liniju stalnog stabilnog pada i da aktivno kontrolišemo devizne rizike.

Vujović je, na predstavljanju Predloga zakona o budžetu za 2017, rekao da je taj dokument urađen na temelju konzervativne projekcije rasta prihoda, uz projektovani realni rast BDP-a od 3,0 odsto, i takozvani BDP deflator od 1,6 posto.

Posebno je istakao to što se u Predlogu budžeta u kategoriji koja se odnosi na projektne zajmove, koja je postojala i ranije, prvi put sada precizira koliko ćemo kojih kredita realizovati u svakoj budžetskoj godini.

Time se, dodao je, uvodi dopunski element transparentnosti i dopunski element obaveze ministarstava da redovno izveštavaju o realizaciji projekata "da svi znamo šta smo obećali a šta smo ostvarili".

"Želimo da smanjimo količinu sredstava koja su dogovorena, a nisu povučena, nisu iskorišćena", naglasio je Vujović.

Ministar je naveo da je za narednu godinu očekivana inflacija potrošačkih cena od 2,4 posto.

Dodao je, takođe, da je plan da se u toku 2017. godine smanji zaduženost u dolarima sa devet milijardi na osam i po milijardi dolara, a da se blago poveća zaduženost u evrima sa 10,1 milijardi na 10,9 milijardi, kao i da se poveća zaduženost u dinarima.

Dug će rasti nominalno, ali će realno u odnosu na BDP početi da pada i očekuje da će ta cifra padati u narednim godinama dinamikom koja će nas dovesti ispod nivoa Mastrihta, poručio je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: