Koliko ćemo potrošiti na kapitalne investicije?

Ministar privrede Dušan Vujović je izjavio da ukupne kapitalne investicije u predlogu budžeta za 2017. godinu iznose 147 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

15:01

Koliko ćemo potrošiti na kapitalne investicije?
Foto: Thinkstock

On je kazao da su povećani kapitalni rashodi projektovanim zajmovima i da će iznositi 94 milijarde dinara.

“Sada se sa dodavanjem projektnih zajmova to povećava na 94 miliajrde, što je 2,1 odsto BDP, a ako se tome dodaju projekti na nivou lokalnih samouprava i putevi Srbije, kapitalne invesiticije dostižzu skoro 147 milijardi dinara , to je jest 3,3 odsto BDP-a”, naglasio je Vujović.

Kako je rekao, ako se tome doda još onaj deo subvencija koji ima kapitalni karatker, a to su kamate i subvencije za investicije onda se približavamo nivou od četiri odsto, za koji se smatra da je dobar i prihvatljiv nivo javih investicija na dugi rok.

“Mislim da ćemo to ostvariti već 2017. a da ćemo stabilizovati na poželjnom nivou u narednim godinama. To je sadejstvo javnog i privatnog setora”, rekao je Vuković.

On je istakao da država ulaže u infratrukturu i priprema tako teren za privatne invesitcije, domaće i strane.

“Cilj je da subvencije budu što efikasnije i tu ćemo imati nastavk politike iz prošlosti, a druga stana je kapitalna strana odnosno kapitalni rashodi i to je ključna veza ovog i prošlog budžeta. Oni su mnogo veći i uključuju pomenutih 43,5 milijardi projektnih zajmova”, rekao je Vujović.

“Setite se prethodnih godina, to je bilo na nivoou 41 ili 42 milijarde u planu, ali nešto manje u realizaciji”, kazao je ministar finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: