SB nam pruža podršku za jačanje državne uprave

Predstavnici Svetske banke su, na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem, izrazili spremnost da pruže Vladi Srbije podršku za jačanje državne uprave.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.12.2016.

10:49

SB nam pruža podršku za jačanje državne uprave
Foto: Thinkstock

Jačanjem kapaciteta državne uprave uspostaviće se bolja koordinacija institucija i fokus stavio na postizanje konkretnih rezultata.

"Svesni smo izazova upravljanja složenim promenama koje su neophodne da bi se ostvario rast od plus tri posto na održivim osnovama", istakli su predstavnici Svetske banke, koje je predvodi potpredsednik za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler.

Rečeno je da će Vlada Srbije od ove međunarodne institucije dobiti i pomoć za razvoj politike inovacija i preduzetništva, što je neophodan korak za prelazak sa rasta zasnovanog na prilivu stranih direktnih investicija u radno intenzivne industrije, na rast zasnovan na znanju i inovacijama, što će takođe imati uticaj na veći privredni rast, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijer Vučić je istakao da je Vlada Srbije osnovala Savet za unapređenje sektora informacionih tehnologija, koji će se bazirati na stvaranju uslova za dalji razvoj IT biznisa u Srbiji.

Srpski premijer je predložio održavanje zajedničke sednice Vlade Srbije i Svetske banke 17. decembra ove godine, na kojoj bi bili razmotreni dosadašnji rezultati zajedničkog rada na uspostavljanju funkcionalne i efikasne državne uprave.

Predstavnici Svetske banke predložili su i novi projekat podrške Vladi Srbije u pogledu primene tzv. mekih mera (iz „Berlinskog procesa“) za bolju integraciju tržišta u regionu.

Teme razgovora bili su i planovi strukturnih reformi javnih preduzeća, jer su predstavnici Svetske banke izrazili zabrinutost zbog rasta potraživanja Srbijagasa i daljeg restrukturiranja preduzeća.

Predloženo je usvajanje Zaključka kojim bi se "Srbijagas" obavezao da dosledno sprovodi politiku naplate potraživanja.

Predloženo je i formiranje zajedničkih timova Vlade Srbije i Svetske banke za jačanje preduzetništva i poslovnih veština.

Sastanku u užem sastavu su, pored Sirila Milera, prisustvovali i regionalni direktor za jugoistočnu Evropu i Balkan Elen Goldstin i direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Nakon toga, sastanku su se pridružili regionalni direktori Svetske banke za Rusku Federaciju, Kavkaz, Azerbejdžan, Tursku i centralnu Aziju, kao i ministri finansija, privrede, energetike, predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: