Počele pripreme za plan Vlade: Kasarne za IT

U Ministarstvu prosvete je održan sastanak dekana 15 tehničkih fakulteta, u okviru priprema za realizaciju akcionog plana ministarskog tima Vlade Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.11.2016.

12:18

Počele pripreme za plan Vlade: Kasarne za IT
(Foto: Thinkstock.com)

Cilj je - dupliranje broja IT stručnjaka u Srbiji.

Ministarski tim vlade za podsticaj razvoja IT sektora pripremio je Akcioni plan čiji je cilj da se u narednih pet godina broj školovanih IT stručnjaka sa sadašnjih 1.500 godišnje poveća na 3.000.

Kako je rekla u izjavi medijima pomoćnica ministra za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić, Vlada je za narednu godinu pripremila oko devet miliona evra za tri strateške mere koje resorno minisarstvo planira da realizuje u saradnji sa fakultetima i ostalim ministarstvima.

Prva od te tri mere je, kaže Mandić, pokretanje istarživačkog fonda za profesore i saradnike na fakultetima koji će razvijati inovirane studijske programe u oblasti IT kroz uključenje stručnjaka iz privrede na konceptu dualnog obrazovanja.

Za tu namenu, navela je ona, Vlada će izdvojiti 900.000 evra.

Sledeća mera je vezana za povećanje upisnih kvota, a kako je najavila, na sastanku će se razgovarti kakvi su uslovi za akreditaciju i povećanje dozvole za 15 tehničkih fakulteta. Treća mera o kojoj će biti reči, kaže ona, tiče se rešavanja prostornih problema sa kojima se ti fakulteti suočavaju.

"Ministar Ssarčević već vodi razgovore o privođenju nameni dve kasarne u Nišu za potrebe tehničkih fakulteta u tim univerzitetskim centrima", izjavila je Mandić i dodala da resorno ministarstvo radi na rešavanju tog problema i u Beogradu, Nišu i Čačku.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Zoran Jovanović prisustvovao je sastanku i tom prilikom izjavio kako je dobio obećanje da će ETF, koji je godinama "kuburio" s prostorom, sada dobiti rešenje tog problema.

Kako je rekao, najviše njihovih studenata žele da odu u uspesne kompanije poput Majkrosofta i Nordeusa, gde su interesantni poslovi ali i vrhunske plate zbogg cega, iako bi te ljude, kako je rekao trebalo zadržati kao saradnike u nastavi, a za to, naveo je, potrebna je pomoć države.

Dekan fakuteta inžinjerskih nauka iz Kragujevca, Dobrica MIlovanović istakao je da je ovaj Akcioni plan dosaao u pravo vreme za njegov fakultet koji je prošle godine kada je upisao prvu generaciju, imao interesovanje tri na prema jednom slobodnom mestu.

Kako je naveo, njima prostor nije problem, ali treba zaposliti nove nastavnike i broj slobodnih mesta za studente.

Rade Doroslavački, dekan Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, rekao je da je potrebno da se promene zakonska rešenja poput onih da se smanje davanja IT sektoru i da se pooštri kontrola sive ekonomije, te da će tako IT sektor automatski napredovati.

"Imamo tržište da sutra možemo d azaposlimo još nekoliko hiljada inženjera, ali treba ih stvoriti", naveo je on i dodao da je problem njegovog fakulteta nedostatk prostora.

Taj problem se, kaže Doroslavački rešava, zgrada za FTN se gradi i biće gotova za dve godine.

Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu, rekao je kako je najveći problem na njegovom fakultetu manjak mesta za zainteresovane studente, ali da je zahtev za resavanje tog problema upućen MInistarstvu, te da očekuje da se i taj problem reši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: