Do efikasnije privrede kroz dualno obrazovanje

Ovog vikenda u Beogradu na multikongresu Privredne komore Srbije i Nemačko-srpske privredne komore, razvijaće se ideje kako da privreda bude efikasnija.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.11.2016.

17:06

Do efikasnije privrede kroz dualno obrazovanje
Foto: Thinkstock

Takođe, jedna od tema bice dualno obrazovanje.

Srpski i Nemčki privrednici drugog dana multikongresa razgovarali su o značaju dualnog obrazovanja.

Dualno obrazovanje je jedan od glavnih stubova nemačkog sistema obrazovanja i ima veoma važnu funkciju u socijalno tržišnoj privredi, a dualno obrazovanje je i nova energija i u Srpskom obrazovnom sistemu.

“Po prvi put naši nastavni planovi za 2017. će biti zasnovani na dobroj inormatizaciji i umreženosti između privrednih subjekata i obrazovnog sistema,dakle počećemo od polazišta privrednih subjekata i ono što su realne potrebe naše privrede, ono sto je sjajno da smo imali sjajnu podršku u međuvremenu i Nemačke i Austrije i Švajcasrke”, navela je savetnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Nemačka privredna komora već tri godine značajan je partner Srbije u sistemu dualnog obrazovanja, a ono što je benefit ovog procesa je da ce đaci tokom školovanja dobijati određene vrste finansijske naknade za svoj proces rada a odmah nakon završenog školovanja lakše će doći do posla. Korak dalje je uvođenje duanog obrazovanja na fakultetima.

“Zaista je velika potreba da da diplomirani inženjeri onog trenutka kada steknu svoju diplomu budu osposobljeni i da odmah rade u isto vreme da imaju i praktično znanje, drugi bitan segment koji je važan za našu situaciju i za našu zemlju a to je činjenica da pored ulaganja stranih kompanija mi u zemlji moramo da razvijemo i svoja sopstvena preduzeća”, rekao je dekan ETF u Nišu Dragan Janković.

Kompanija Simens, od 2014. godine učestvuje u projektu dulanog obrazovanja.

“Mi imamo 26 učenika koji se trenutno obučavaju. Kod nas u fabrici u sistemu dualnog obrazovnja jako smo ponosni na njih i očekujemo da će nastaviti da rade za kompaniju Simens kada završe svoje školovanje”, navela je Desa Ćuk iz kompanije.

Multikongres "Serbian visions" organizuju PKS Nemačko-srpska privredna komora a ovog vikenda kongres će okupiti srpske i nemačke privrednike i predstavnike civilnog društva, koji će se baviti temom kako da privreda bude efikasnija, a civilni sektor jači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: