Izvoz IT do 2020. mogao bi da nam bude 1 mlrd €

Srbija bi do 2020. god. mogla da izvozi u informacionoj tehnologiji milijardu evra, kaže savetnik za ekonomiju i investicije premijera Srbije Nemanja Stevanović

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2016.

11:27

Izvoz IT do 2020. mogao bi da nam bude 1 mlrd €
(Foto: Thinkstock.com)

Otvarajući Prvu konferenciji o digitalnoj ekonomiji u regionu on je rekao da je trenutna vrednost izvoza IT sektora u Srbiji jednaka prošlogodišnjoj vrednosti izvoza koju je ostvario Fijat iz Kragujevca.

Prema rečima Stevanovića, u Srbiji trenutno posluje oko 1.400 inovativnih IT kompanija, a očekuje se da će u naredniom periodu u IT centar koji bi trebalo da bude otvoren u u Inđiji i koji bi trebalo da bude prvi sajbergrad u Srbiji biti investirano 25 miliona evra.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tijana Matić kazala je da je jačanje IT preduzetništva ključ razvoja digitalne ekonomije u Srbiji.

Ona je kazala da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena ka razvoju tog sektora, podsetivši da je nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije, a da se do kraja godine očekuje usvajanje zakona o elektronskom poslovanju, koji bi već za dve nedelje mogao da bude pred članovima Vlade.

Matićeva je podsetila da je usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, čime je obezbeđen siguran okvir za dalji razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji.

Najavila je da će dosta sredstava biti izdvojeno i za kontinuirano učenje u oblasti IT-ja i da je dobro što će od naredne školske godine biti uvedeno informaciono obrazovanje u škole.

"Za pun doprinos e-poslovanja potrebna je i stabilna telekomunikaciona širokopojasna infrastruktura, ali država ne može sama, već je potrebno javno-privatno partnerstvo", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: