Brnabić: Zakoni da budu kao audi, a ne kao "fića"

Naše ministarstvo je jedno od najvažnijih za naše građane i postigli smo priličan uspeh za 100 dana rada Vlade, kaže ministarka Ana Brnabić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2016.

13:12

Brnabić: Zakoni da budu kao audi, a ne kao
Foto: Tanjug

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da ideja vodilja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave jeste da stvori efikasnu, profesionalnu i ljubaznu javnu upravu.

“Želimo da napravimo život građana i privrede što jednostavnijim i da konačno država bude servis građana”, rekla je Brnabićeva predstavljajući rezultate rada njenog Ministarstva.

Prema njenim rečima, cilj Ministarstva je i da napravi što više elektronskih servisa za građane i podsetila da su za ovih 100 dana puštena dva servisa: e-beba i servis za zamenu zdravstvenih knjižica.

Kako je rekla, do sada je preko portala e-beba prijavljeno 15.024 bebe i da se primenjuje u 47 porodilišta u 45 gradova, a najavila je da će do kraja godine biti uveden u sva porodilišta.

Ministarka se zahvalila i građanima od kojih je, kaže, dobila odlične ideje.

“Jedan od takvih predloga bio je da se ne čekaju na šalterima kartice nego da se šalju na kućnu adresu.”

Prioriteti ministarstva bili su i donošenje dva važna sistemska zakona: Zakona o opštem upravnom postupku i Zakona o inspekcijskom nadzoru.

"Fokusiraćemo se na to da se do poslednjeg slova ova dva sistemska zakona primene", rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je istakla da racionalizacija "ide kako treba".

"Srbija nema preglomazan državni aparat, ali ima neefikasan", rekla je.

Ono što njeno ministarstvo nije uspelo da uradi jeste donošenje zakona o Akademiji za javnu upravu, ali kaže da se nada da će njegovo usvajanje biti dogodine.

Na pitanje zašto nije usvojen taj zakon, Brnabićeva objašnjava da je to pitanje kompleksno i da još nije do kraja osmišljen koncept Akademije.

"Cilj nam je da svaki zakon koji donesemo bude audi i BMW u klasi zakona, a ne fića u praksi. Da više ne donosimo najbolje zakone, a onda da padnemo u implementaciji", slikovito je objasnila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: