Počelo je: Oštre mašine za našeg borbenog diva

Potpisivanjem sporazuma praktično je počelo formiranje konzorcijuma za proizvodnju novog vojnog borbenog vozila.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2016.

11:50

Počelo je: Oštre mašine za našeg borbenog diva
Foto: Ministarstvo odbrane, ilustracija

Poslovodstvo Zastave i predstavnici Ministarstva privrede upravo su potpisali sporazum kojim je država preuzela hale, deo mašina i ostale opreme Zastavine fabrike kamiona, u kojoj će se "nakon određenih aktivnosti, formirati novo preduzeće".

"Novo preduzeće će proizvoditi komercijalna i vojna terenska vozila, kao i kupole za borbena vozila", i u kojem bi, prema saznanjima lista "Danas", trebalo da bude angažovano do 170 radnika.

Potpisivanjem sporazuma praktično je počelo formiranje konzorcijuma za proizvodnju novog vojnog borbenog vozila koji će, pored Kamiona, činiti FAP iz Priboja i Prva petoletka iz Trstenika, a u poslednje vreme u tom kontekstu se pominje i fabrika Jugoimporta u Velikoj Plani u kojoj se proizvodi borbeno vozilo "Lazar".

Novo vojno borbeno vozilo, čiji je radni naziv FAP 2026 PS/AV 6X6 (pogon na šest točkova) radiće se na platformi FAP-a. Zastavina fabrika kamiona zadužena je za proizvodnju oklopne kabine, što je i navedeno u ovonedeljnom sporazumu sa Ministarstvom privrede, a trstenička Prva petoletka za izradu sistema BOFORS, odnosno protivavionskog topa kalibra 40 milimetara.

U Zastava kamionima, odnosno u preduzeću koje bude formirano u toj fabrici, proizvodiće se i terensko neborbeno vojno vozilo, čiji je prototip još pre više godina predstavljen nadležnima u Vojci Srbije i Ministarstvu odbrane.

Kako je sporazumom o podržavljenju fabrike predviđena i proizvodnja komercijalnih vozila, ostaje da se vidi da li će kragujevačke "kamiondžije", u taj posao da uđu samostalno ili u saradnji sa nekim od ino-partnera. Za saradnju su svojevremeno najozbiljnije bile zainteresovane najznačajnije kineske kompanije za proizvodnju teretnih i terenskih vozila, državna JAK motors i privatna Huang hai. Istovremeno je najavljivana i mogućnost saradnje sa ruskim GAZ, kao i sa još nekim inostranim kompanijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: