Srbija na nogama - povećane mere bezbednosti

Najavljeni tovar zamrznutog mesa, oko 600 tona, iz 1982. godine, koji je trebalo da stigne u crnogorsku luku Bar - nije pristigao.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 20.11.2016.

11:11

Srbija na nogama - povećane mere bezbednosti
Foto: Thinkstock

Ne zna se pouzdano ni da li uopšte ovakva pošiljka postoji, ali je na osnovu informacija koje su prostrujale srpskim medijima, stepen bezbednosti i opreznosti nadležnih službi u Srbiji i Crnoj Gori povećan, pišu Večernje novosti.

Ovo, međutim, ne bi bio prvi put da zamrznuto meso sumnjivog porekla stigne do proizvođača i uvoznika, kao sirovina za prerađevine.

Prema rečima Nenada Petrovića, direktora Uprave za veterinu, pošiljka smrznutog mesa nije stigla u Luku Bar. Oni su u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz Crne Gore i pojačane su mere predostrožnosti.

“U barsku luku pristigli su kontejneri sa smrznutom ribom i pošiljkom pilećeg mesa, ali je to za tržište Crne Gore”, objašnjava Petrović.

“Ne postoji nijedna dozvola, niti saglasnost za uvoz mesa preko Crne Gore. A ako je reč o švercu, pojačali smo mere predostrožnosti”, dodaje on.

U Upravi carine Srbije kažu da su informaciju o sumnjivoj pošiljci mesa dobili od Uprave za veterinu, pa su pojačali kontrolu i obavestili javnost.

“Svim carinarnicama rečeno je da preduzmu mere pojačane kontrole, kako robnog tako i putničkog prometa”, kažu u Upravi carine.

“Poseban akcenat stavljen je na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom. Za sada se na prelazima nije pojavila roba za koju bi se moglo posumnjati da je deo tog tovara”, ističu oni.

Kako kažu u ovoj službi, sa sličnim situacijama susretali su se uglavnom na jugu Srbije. Poslednjih godina je bilo pokušaja krijumčarenja takvom mesa preko KiM u centralnu Srbiju.

I u Upravi carine Crne Gore kažu da u barsku luku, na kontejnerski terminal, tovar smrznutog mesa iz 1982. godine nije pristigao.

“Nismo dobili informaciju o prispeću takve pošiljke, što je standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao da uđe u Luku Bar”, ističu u Upravi carine Crne Gore.

“U slobodnoj carinskoj zoni, na kontejnerskom terminalu nalaze se pošiljke koje su uredno prijavljene carinskim, inspekcijskim službama, kao i operateru u Luci Bar”, dodaju.

Komercijalni direktor Luke Dragan Niković kaže da hladnjača u koju se skladišti smrznuto meso i povrće pripada preduzeću "Luka Bar".

“U poslednjih 15 dana u hladnjači nije bilo skladištenja mesa tog porekla, niti je najavljena za naredni period”, istakao je Niković.

“Zamrznuta hrana brodovima se dovozi u frigo kontejnerima, a njihov pretovar obavlja operativa preduzeća "Port ov Adrija", deo "Luke Bar", u većinskom vlasništvu turske kompanije "Global ports"”, objašnjava on.

Iz "Port ov Adrija" istakli su da se kompanija bavi pretovarom kontejnera na izlazima najveće crnogorske luke.

“Nemamo specijalizovana skladišta, pa se ne bavimo transportom zamrznutog mesa i povrća”, rečeno je "Novostima" u kabinetu izvršnog direktora "Port ov Adrija", i naglašeno da ova kompanija nema nikakve informacije, niti veze sa eventualnim tovarom spornog mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: