Brnabić: Stižemo SAD i Kinu za dve godine

Srbija će vodeće zemlje u IT sektoru, poput SAD i Kine, stići već za dve godine, kaže ministarka Ana Brnabić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 19.11.2016.

15:13

Brnabić: Stižemo SAD i Kinu za dve godine
Foto: Tanjug

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, koja je na čelu tima vlade za IT sektor, izjavila je da Srbija ne zaostaje mnogo za razvijenim zemljama u toj oblasti i najavila da ćemo vodeće zemlje, poput SAD i Kine, stići već za dve godine.

"Upravo sam se vratila iz Kine sa trećeg Svetskog samita interneta i čula neverovatno zanimiljive stvari. Videla samo što je zanimljivo, da EU takođe zaostaje značajno za svetom, a kad kažem svet onda su to ustvari Kalifornija i Kina", rekla je Brnabić u Naučno-tehnološkom parku Beograd na Zvezdari.

Ona je navela da 99 odsto svih startapova i svih inovacija dolazi iz Kalifornije i Kine, kao i da EU tek treba da uradi ono što se Srbija sada sprema da uradimo.

Brnabić je rekla da će tome razgovarati sa kolegama iz EU kako bi se razmotrile mogućnosti da zajedno radimo neke stvari zato što su tržišta Srbije i EU jako malo za tržišta poput Kine i SAD.

"Postoji značajan prostor za tu saradnju. Ne čini mi se da puno kasnimo, malo kaskamo, ali možemo i nadam se da ćemo to stići već u naredne dve godine", rekla je Brnabić.

Brnabić zadovoljna radom u vladi

Brnabić kaže da je zadovoljna radom vlade u njenih prvih 100 dana rekavši da se radilo naporno i da je puno urađeno.

Brnabić je novinarima, nakon što je premijer predstavio rezultate 100 dana rada vlade, navela da je i ranije trekla da će prioritet biti E-uprava i da su u rad puštena dva servisa, jako važna za građane, "Ebeba - Bebo dobrodošla na svet" i zamena starih zdravstvenih za elektronske knjižice.

Ona je najavila i nove servise ali i, kako je rekla, svakako do juna punu primenu zakona o opštem upravnom postupku.

Prema njenim rečima, za sve to je zaista potrebno da se sada radi što je moguće jače. Brnabić je navela i da je veliki značajan deo posla taj koji joj je premijer poverio, a to je vođenje Ministarskog saveta za IT...

Kako je rekla tu se sve više širimo na IT inovacije i preduzetništvo navodeći da treba puno podrške startap i inovacionim kompanijama koje su sektor za sebe i imaju potrebe na koje se treba drugačije fokusirati nego što je to kod drugih kompanija.

"Iz toga razloga mi je drago što je 100 dana rada obeleženo na drugačiji način, a to je ovde u Naučno tehnološkom parku Beograd gde su naše najveće fantastične kompanije" rekla je ministarka.

Kako je rekla čini joj se i da je od strane premijera stigla najava da će fokus biti i na inovacijama , malim preduzećima, mladim ljudima koji imaju nestso potpuno drugačije da ponude Srbiji.

Ona je rekla da je to Srbija koja nije dovoljno poznata i da je u svom radu upoznala potpuno novi svet sa mladim ljudiam koji je do te mere inovativan, da su to inovacije na svetskom nivou i dodala da čeka januar kako bi počela primena Akcionog plana za podršku IT sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: