Šoškić: Upozorili nas s pravom, fali nam SDI

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić kaže da je EK u izveštaju o napretku Srbije s pravom upozorila da je nivo investicija nizak za veći privredni rast.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 11.11.2016.

09:20

Šoškić: Upozorili nas s pravom, fali nam SDI
Foto: Tanjug, arhiva

"Srbiji su potrebne veće investicije od 25% BDP kako bi podigla stope rasta iznad 2,5 odsto, jer su zemlje u regionu, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija, ostvarile značajniji rast ove godine, a to će postići verovatno i sledeće. Dugoročno održive visoke stope rasta rešavaju problem budžetskog deficita i javnog duga", rekao je Šoškić.

Izveštaj je, prema njegovim rečima, dosta objektivan i da podseća na nezavršene poslove u reformi pravosuđa, javne administracije i borbi protiv korupcije.

"Ozbiljne slabosti, što je uočila EK, postoje i u vladavni prava, a nezaposlenost i javni dug su visoki", rekao je Šoškić.

On je dodao da je pozitivno to što je, kako je uočila EK, smanjen deficit budžeta i započeta reforma javnih preduzeća, ali da u domenu malih i srednjih preduzeća ima prostora za unapređenje.

"Poslovno okruženje je nepredvidivo, parafiskalni nameti su visoki, a podsticaji za mala i srednja preduzeća su nedovoljni", rekao je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: