Konačno počinju radovi, niče najveća fontana u BG

Direkcija za izgradnju Beograda i kompanija PMC inženjering potpisali su ugovor, vredan 254 miliona dinara, za izgradnju najveće fontane u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2016.

18:06

Konačno počinju radovi, niče najveća fontana u BG
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o fontani na Trgu Slavija, gde će radovi početi u naredne dve nedelje i trajati 155 dana.

Ugovor su potpisali direktor Direkcije Branislav Popović i direktor PMC inženjeringa Nikola Vukanić, u prisustvu gradskog menadžera Gorana Vesića.

Ta kompanija je najavila da će radovi minimalno uticati na saobraćaj, kao i da će uz pomoć zaštitnog 'balona' raditi cele zime.

"Posle više meseci smo uspeli da privedemo kraju tender za izgradnju fontane na Slaviji. To će biti najveća fontana u Beogradu i njen prečnik će biti 32 metra, a visina vodoskokova do 16 metara. Imaće posebne softvere koji će praviti određene slike, biće muzička fontana i imaće softver koji će reagovati u slučaju vetra odnosno smanjivaće i povećavati mlaz i visinu vodoskokova kako se ne bi ometao saobraćj", rekao je Vesić novinarima u Direkciji nakon potpisivanja ugovora.

On je dodao da ta fontana neće raditi tokom zime, ali da će tu biti jelke i novogodišnji ukrasi.

"Izgradnjom ove fontane pokazujemo da uređujemo Beograd i da on postaje bolje mesto za život. Istovremeno sa izgradnjom fontane biće raspisan tender u okviru Agencije za investicije grada Beograda, koji će obuvhatiti saobraćajnicu i asfalt oko same Slavije, Bulevar oslobođenja i Ruzveltovu ulicu. Očekujemo ako bude sve u redu da u martu počnu radovi u Ruzveltovoj, a da izgradnja saobraćajnice na samoj Slaviji i radovi u Bulevaru oslobođenja počnu u maju ili junu, tako da ćemo u toku sledeće godine imati završen ceo potez", naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, Direkcija je raspisala tender za rekonstrukciju Makenzijeve ulice koja se uliva na Slaviju u delu do Katanićeve ulice, oko 450 metara.

"Naš projekat je da celu Makenzijevu, Cara Nikolaja, Mileševsku sve do Žičke ulice, u dužini od 2.100 metara potpuno preuredimo. Za ovaj prvi deo od 450 metara do 5. decembra ćemo otvoriti ponude. Imaćemo četiri trake umesto sadašnje dve, što će ubrzati saobaćaj u tom delu grada", naglasio je Vesić.

Govoreći o izgradnji fontane na Slaviji, Vesić je naveo da će to biti prvi put da će jedna kompanija i to domaća raditi tokom zime.

"Uradiće balon za zaštitu i to o svom trošku, pa će tokom čitave zime biti izvođeni radovi. Mislim da će to postati standard da se tako izvode radovi u gradu, jer mi nemamo vremena da čekamo vremenske prilike, svaki dan je važan kada se ometa saobaćajnica."

Vukanić je zahvalio na ukazanom poverenju ističući da će posao biti završen u predviđenom roku od 155 dana.

"Radićemo i tokom zime da našim građanim omogućimo što manje problema", kazao je on dodajući da će Slavija biti uređena modernom infrastrukturom.

Vukanić je rekao da Direkcija ima dve nedelje da ih uvede u posao.

"Radovi će minimalno uticati na saobraćaj, pošto ćemo zahtevnije radove izvoditi noću, kada ćemo i dovoziti građevinski materijal", dodao je Vukanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: