Ako Tramp i EU zarate oko trgovine, šteta i za nas

Pobeda Donalda Trampa mogla bi da se odrazi i na ekonomiju Srbije ukoliko bi Tramp pokrenuo spor o trgovinskim odnosima s EU, kaže Vladimir Gligorov.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.11.2016.

16:15

Ako Tramp i EU zarate oko trgovine, šteta i za nas
(Foto: Thinkstock.com)

Evropsko tržište za Srbiju izuzetno je važno, ocenio je saradnik Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Gligorov.

"Do tog spora može da dođe jer je EU veoma ozbiljna sila u svetskim trgovinskim odnosima i Tramp bi teško mogao da sprovede svoje namere o novom svetskom trgovinskom uređenju ako nema podršku EU", izjavio je Gligorov agenciji Beta.

On je objasnio da bi tako Tramp mogao da zaoštri svoj i inače anti - EU stav, što bi onda uticalo i na evropsku privredu i onda posredno i na Srbiju.

Gligorov je ocenio da bi, ako Tramp zaista sproveo ideje o svetskim trgovinskim odnosima sa kojima je izašao u kampanji, to zaista moglo da ima ozbiljne posledice na svetsku ekonomiju.

"Zato što je najavio praktično napuštanje Svetske trgovinske organizacije (STO), jer je teško videti da bi mogao da sprovede nameravano podizanje carina Meksiku i Kini, a i Južnoj Koreji i Japanu, a da se tome STO ne usprotivi", rekao je on.

Kako je objasnio, ako bi Tramp samo pokrenuo postupak promene postojećih trgovinskih ugovora, to bi imalo manje posledice jer to bi bio proces koji bi trajao godinama.

"Eventualni novi pregovori o nafti su relativno nevažni za ostatak sveta. Trgovački rat sa Kinom, pak, to je nešto što bi svakako uticalo na svetsku privredu negativno", rekao je Gligorov.

On je zaključio da sve zavisi od toga šta Tramp zaista namerava kada je reč o trgovinskoj politici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: