Zbog 150 stavki, odložen novi pravilnik o PDV

Primena novog Pravilnika o PDV koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara 2017. godine odložena je odlukom Ministarstva finansija za godinu dana.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 28.10.2016.

09:04

Zbog 150 stavki, odložen novi pravilnik o PDV
Foto: Thinkstock

U tom periodu bi trebalo da budu uklonjeni nedostaci na koje su ukazali privrednici, saopštila je Privredna komora Srbije.

Iz Privredne komore Srbije su podsetili da je ključna primedba privrede da je pravilnikom propisana obaveza vođenja znatno obimnije evidencije nego do sada, i da bi kompanije ubuduće trebalo da popunjavaju i dostavljaju upitnik sa više od 150 stavki, zbog čega bi morale da prilagođavaju softver, dodatno angažuju radnike i imale bi veće troškove.

"Uvažavajući primedbe privrednika, na inicijativu i u dijalogu sa Privrednom komorom Srbije, Ministarstvo finansija odlučilo je da se ovaj pravilnik primenjuje od 1. januara 2018. godine", piše u saopštenju PKS.

"PKS će zajedno sa Ministarstvom u narednom periodu nastaviti da radi da bi se otklonili nedostaci na koje ukazuju struka i privreda i došlo do najboljih rešenja u ovoj oblasti. Zahvalni smo Ministarstvu finansija na dosadašnjoj dobroj i konstruktivnoj saradnji", izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

"Osnovna razlika između postojećeg i novog pravilnika je u potrebi da se postojeća slobodna forma dokumenta unificira na nivou svih obveznika PDV pa novi Pravilnik donosi - Obrazac POPDV (Pregled obračuna PDV) imajući u vidu da će se svi podaci unositi elektronskim putem kao i sama poreska prijava", kazali su u ministarstvu.

Oni tvrde da novi Pravilnik obezbeđuje znatno bolje sagledavanje poslovnih aktivnosti obveznika PDV a obezbeđivanje transparentnosti podataka iz evidencije za PDV nijednom obvezniku ne treba da predstavlja problem.

U Ministarstvu finasija su naglasili da će se pozitivni efekti ovog pravilnika odraziti i na one poreske obveznike koji poštuju propise i koji svojim poslovanjem ne ugrožavaju poreske prihode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: