"Refomisati savetodavne službe u poljoprivredi"

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je potrebu ciljane reforme savetodavne službe u poljoprivredi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

12:58

Foto: Tanjug/AP

Tako bi više koristila proizvođačima na terenu i doprinela povećanju konkurentnosti, objasnio je on.

"Ne može da se desi na jednom prostoru koji se odlikuje povrtarstvom i voćarstvom da nemate savetodavca iz tog sektora, a imate savetodavce koji su povezani sa ratarstvom. Moramo da reorganizujemo savetodavne službe. Razumem nasleđe, ali moraju i s druge strane da razumeju potrebu za promenama u funkcionalnom smislu zbog povećanja konkurnetnosti", istakao je Nedimović u izjavi novinarima.

On je objasnio i da neke savetodavne službe rade poslove koji mogu da koriste, ali i da utiču na smanjenje izvoznog potencijala.

Rekao je da Srbija ima uključene savetodavce sa Rruskom Federacijom koji se bave praćenjem pošiljki koje idu prema toj zemlji, kao i da je sa ruskim kolegama dogovoreno da se u narednim mesecima urade neke korekcije u savetodavnoj službi.

Kako je objasnio, oni bi bili nosioci javnih ovlašćenja, a ono što se pošalje iz Srbije imalo bi državni žig i znalo bi se da je poreklom iz Srbije.

Nedimović je dodao da je Ministarstvo od 15. septembra krenulo da prati proizvode koji se izvoze u Rusiju, kako bi znalo u svakom trenutku odakle dolaze, i kako bi se sprečilo da neko pod lažnim srpskim oznakama pokušava nešto da izveze na to tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: