"Srbija bila kao Somalija i Kongo, a sada"

Do kraja mandata ove vlade Srbija bi mogla da se nađe među prvih 20 zemalja na listi Svetske banke o uslovima poslovanja Duing biznis, izjavio je Toni Verheijen

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

12:28

Foto: Thinkstock

“Srbija je postigla veliki uspeh time što se u najnovijem izveštaju našla među prvih 50 zemalja u svetu i zauzela 47. mesto i među prvih 10 zemalja u svetu u kojima je napravljen najveći napredak. Pre samo dve godine nije bila tako dobra situacija”, rekao je šef Svetske banke u Srbiji.

Verheijen je istakao da je Srbija postala odlično mesto za investicije, poslovanje i trgovinu.

“Nešto što je pre dve godine bilo teško zamisliti sada se ostvarilo, a to je postignuto napornim radom vladine Radne grupe za unapređenje položaja Srbije na listi SB”, kazao je on na konferenciji NALED-a.

Verheijen je naglasio da ovaj proces napredovanja Srbije mora da se nastavi kako bi Srbija postala još bolje mesto za investitore.

On je dodao da je Srbija dobro plasirana kada je reč o otvaranju firmi, ali i da mora da se još pozabavi pitanjem zatvaranja preduzeća i upravljanjem stečajem, kao i skraćivanjem vremena za dobijanje priključka za struju, unapređenju rada Poreske uprave i smanjenju parafiskalnog nameta, ali i pravosuđa.

“Srbija je nekada bila kao Somalija i Kongo, a sada je u rangu sa zemljama sa kojima želi da se poredi”, naveo je Verheijen dodajući da misli na zemlje poput Mađarske, Bugarske i Rumunije.

On je istakao da danas slavimo veliko dostignuće i čestitao Vladi Srbije poručujući da će SB nastaviti da joj pruža podršku da dostigne cilj da bude među 20 zemalja na listi SB u svetu.

Regionalni menadžer za Zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije IFC Tomas Lubek rekao je da je ulazak među prvih 50 zemalja na Duing biznis listi SB veliki napredak za Srbiju i da je to posebno važno za privatan sektor koji treba da “povuče” zaposlenost.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif je takođe naveo da je reč o velikom uspehu Srbije ističući da je izveštaj SB uvek objektivan što se tiče stanja u ekonomiji.

“Ima velikog napretka i zadovoljni smo da možemo da podržavamo sveukupan program reformi Srbije u oblasti ekonomije, vladavine prava, pravosuđa”, rekao je Kif.

On je ukazao da je Velika Britanija opredelila tri miliona funti za 10 projekata u Srbiji koji se sprovode u saradnji sa NALED-om i USAID-om.

Velika Britanija nastoji da bude pouzdan partner Srbiji u reformama, istakao je Kif.

Potpredsednica UO NALED-a Stanka Pejanovć rekla je takođe da je ovo veliki uspeh za Srbiju i da će u budućnosti rezultirati novim radim mestima i investicijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: