"Nemcima 8x više, nama struja upola jeftinija"

Konstatacija predstavnika MMF-a o povećanju cene struje kao uslovu za pozitivno okončanje revizije aranžmana je paušalna i neprihvatljiva, kaže Jovan Jovanović.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 26.10.2016.

08:42

Foto: Thinkstock

Predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" Jovan Jovanović je takođe rekao da je neprihvatljiva konstatacija MMF da su davanja iz budžeta za penzije u 2015. godini činile 12,3 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, dok je željeni cilj da trošak za penzije bude 11 odsto BDP.

"Upoređivati cenu električne energije u Srbiji, gde je minimalna cena sata rada jedan evro, sa cenom električne energije u Nemačkoj, gde je minimalna cena sata rada 8,5 evra je neprihvatljivo", istakao je Jovanović u saopštenju dostavljenom medijima.

On je dodao da je sadašnja cena struje za građane Srbije previsoka, zbog čega veliki broj građana već godinama živi u mraku.

"Ukoliko je odnos cene rada između Srbije i Nemačke 1:8,5, onda i cena električne energije treba da bude u istom odnosu, tako da bi sadašnju cenu struje trebalo smanjiti za oko 45 odsto", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim navodima, profit EPS-a je u prvih šest meseci iznosio 13,1 milijardu dinara, što je potvrda toga da cena električne enegije u Srbiji nije niska.

Jovanović je saopštio da nije tačan podatak da se iz budžeta Srbije izdvaja za penzije 12,3 odsto BDP.

"Ukoliko bi se izračunao budžetski prihod od 170 kapitalnih objekata izgradjenih iz penzijskog fonda, onda bi procenat izdvajanja za penzije bio možda i manji od targetiranog cilja od 11 odsto BDP", naglasio je Jovanović u saopštenju.

On je podvukao da ti podaci moraju biti uzeti u obzir u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: