Investitori stigli u BG, šta nam zameraju/VIDEO

Gradonačelnik tvrdi - u Beogradu se gradi na 489 lokacija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

16:26

Investitori stigli u BG, šta nam zameraju/VIDEO
Foto: Tanjug

Da bi se gradilo još, mora se najpre izgraditi poverenje među investitorima, koji jesu zadovoljni poslovnom klimom, ali imaju i zamerke.

“Kontaktiranje između grčkih i srpskih firmi nije bas najbolje i zato imamo niske odnose. Mi pokušavamo da što više grčkih i srpskih firmi kontaktiraju međusobno. Vidimo da veliko interesovanje postoji za hranu”, kaže Kostats Georgakos iz Grčko srpske komore

“Srećan sam što je cela Srbija veoma otvorena, mi želimo saradnju u oblasti agrokulture samo bismo voleli da malo unapredite administarciju”, kaže Atila Galmbos, predsednik mađarske industrijske komore

I upravo je administracija jedan od problema na koji se investitori najviše žale. U Beogradu su to još i cena građevinskog zemljišta, ali i nerešeni imovinski odnosi.

“Mislim da su se stvari promenilie i zakon nas obavezuje da izdajemo građevinske dozvole u roku od 28 dana a potencijalne probleme rešavamo u hodu. Ono što investotori više žele od nas je da grad investira u infrastrukturu, nije cena zemljišta pitanje nego da što pre obezbedimo infratsrukturu kako bi se subvencija i dogodila”, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Predsednica Centralno-evropskog foruma za razvoj Ana Bovan kaže da su ekonomski rejting, politička stabilnost i geografski položaj glavni faktori koji opredeljuju investitore da dođu u Srbiju i Beograd.

Ali da li oni dobijaju previše subvencija?

“Pitanje subvencija je pitanje dugorocne isplate subvencija. Uglavnom su se sve veće isplatile osim možda nekih, ali to su greške koje smo pravili pre 10, 15 godina ali kada pogledate benefite koje one donose s godinama - velike greške nisu napravljene”, kaže Ana Bovan iz CEDEF-a.

Kakav je efekat razgovora, uglavnom na marginama, investicionih dana biće poznato ako se broj - 489 gradilišta s početka priče poveća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: