Upravo je ugašen motor bivše Jugoslavije

Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o bankrotstvu preduzeća "Zastava automobili AD" u stečaju.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 25.10.2016.

15:01

Upravo je ugašen motor bivše Jugoslavije
(Foto: Thinkstock.com)

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je doneo rešenje o bankrotstvu jer do predviđenog roka 21. oktobra niko nije podneo plan reorganizacije fabrike.

"Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja poverilaca", rekao je Jovović.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu je juče održano prvo poverilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem "Zastava automobili AD" na kome je prihvaćen izveštaj poverenika stečajnog upravnika Agencijaeza licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko-finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu (oko 24,5 milijardi dinara) i Fondu za razvoj Republike Srbije (oko 10 milijardi dinara).

Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko 650 miliona dinara. U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko 350 miliona dinara, nekretnine u vrednosti 95 miliona, kao i oko 200 miliona za koje je procenjena mogućnost naplate,

Fabrika "Zastava automobili AD" koja je osamdesetih godina zapošljavala nekoliko hiljada radnika, dočekala je letos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: