"Raširićemo ruke i reći-život su pojeli skakavci"

Zaključno sa 21. oktobrom ove godine doprinosi u PIO Fondu veći su od predviđenog plana za 5,6 milijardi dinara, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

13:10

Foto: Tanjug

To znači, kako je naveo, da država sve manje povlači dotacije iz budžeta za isplatu penzija.

"To je rezultat borbe protiv sive ekonomije. Zahvaljujući tome mi smo u ovoj godini povukli 17,4 milijarde dinara za dotacije", rekao je Vulin na konferenciji o sivoj ekonomiji u organizaciji magazina "Njuzvik".

Kako je naveo, sa ovakvim povećanjem doprinosa u PIO fondu, do kraja godine će 35 odsto dotacija za penzije biti iz budžeta, a sve ostao ćemo zaraditi.

On je naveo da je borba protiv sive ekonomije jako važna jer kako je istakao nelojalna konkurencija ubija one koji žele legalno i regularno da posluju.

"Moramo se izboriti da pomognemo onome ko želi da regularno posluje da mu mu se takvo poslovanje isplati i bude nagradjen za to što posluje tako", rekao je Vulin.

On je naveo da u Inspekciji rada ima 242 inspektora koji treba da kontrolišu 300.000 privrednih subjekata.

Kako je rekao, u prvih devet meseci ove godine obavljeno je 40.772 nadzora u kojima je zatečeno 13.102 osoba koje su radile na crno. Na osnovu rešenja inspektora, 10.975 ljudi je zaposleno na neodređeno vreme.

Kako je kazao, od 592 neprijavljena subjekta, samo je 41 prestao da radi, a svi ostali su otišli u APR i registrovali se.

Vulin je rekao da u odnosu na prethodne godine imamo bolji inspekcijski nadzor.

Kako je rekao, 2015. godine u radu na crno zatečeno je više od 16.000 radnika, a ove 13.102.

U toku prošle godine zaposleno je više od 6.000 njih nakon inspekcijskog nadzora, dok je ove zaposleno znatno više - 10.975 nakon intervencije inspektora.

“Potrebna je veća motivacija, veći broj inspektora i nadamo se da ćemo dobiti saglasnost da povećamo broj inspektora”, rekao je Vulin ističući da je primetno da se na suzbijanju rada na crno radi dosta uspešnije nego prethodnih godina.

On je rekao da se inspektori nakon obavljenog prvog nadzora vraćaju nakon određenog vremena kod poslodavca vraćaju da bi proverili da li posluju u skladu sa propisima i da je utvrđeno da je nekolicina radnika iz legalnih tokova opet prebačena u sivu zonu odnosno nastavila da radi na crno.

Kako je precizirao, kod 569 poslodavaca više od 3.000 radnika je radilo na crno, od čega je 2.829 zaposleno. Nakon drugog nadzora utvrđeno je da je 2.053 nastavilo da radi, a 221 lice je ponovo odjavljeno i nastavilo da radi na crno.

Ministar je rekao da bi trebalo omogućiti društveno odgovornim kompanijama koje se bave humanitarnim aktivnostimna olakšice kada je reč o porezu i PDV-u, “jer će upravo tako rasteretiti budžet Srbije”.

“Nadam se da ću uspeti da se izborim sa tim kako bi se pomoglo onima koji su društveno odgovorni da osete korist za dobro sto su uradili”, naveo je Vulin.

On je poručio da je borba protiv sive ekonomije jako važna, s obzirom da oni koji ne plaćaju porez i posluju u sivoj zoni, kako kaže, “jedu život i budućnost” građana.

“Pre ili kasnije taj čovek će doći u situaciju da treba da ode u penziju i kada treba da bude zaštićen od svoje države, a mi ćemo samo da raširimo ruke i kažemo - ali vi ne postojite ni za penzioni fond ni za zdravstveno osiguranje, vaš život su pojeli skakavci. To je svakako strašno i važno je boriti se sa tim”, kazao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: